HN: Kellner chce své impérium rozvíjet

Hana Vorlíčková
30. 5. 2007 15:40
Nejbohatší Čech tvrdí: Nyní už pracuji méně

Praha - Petr Kellner, většinový majitel finanční skupiny PPF, chce své impérium i nadále rozvíjet. Nemění na tom nic ani nedávno oznámená propojení s italskou pojišťovnou Generali a ruskou bankou Nomos. Spolu s Generali chce rozvíjet pojišťovací byznys ve střední a východní Evropě a s firmou Nomos chce razantně prorazit na ruském bankovním trhu.

Vyplývá to z rozhovoru, který Kellner poskytnul dnešním Hospodářským novinám.

Nejdřív rodina, pak práce

O spojení České pojišťovny - kterou PPF ještě donedávna ovládala - a Generali mluví Kellner jako o společném podniku postaveném na partnerství.  A to bez ohledu na to, že účetně PPF patří 49 procent a 51 procent má Generali. "Nevnímám to jako ztrátu kontroly a nevím, do jaké míry to Generali vnímá jako nabytí kontroly. Stavíme dohromady manažerské týmy, ale většina lidí bude pravděpodobně z oblasti kolem PPF. To, co Generali lákalo na České pojišťovně a PPF, je podnikatelská dravost," uvádi pro HN.

Jaký podíl bude mít PPF ve společném podniku s ruskou Nomos Bank, zatím Kellner zveřejnit nechce. Podle již dříve zveřejněných informací vloží česká skupina do partnerství ruský Home Credit and Finance Bank. "Detaily transakce s Nomos Bank budou zveřejněny kolem poloviny roku, až se dodělají audity. Home Credit je pro nás strategický byznys, který budeme rozvíjet dál. Takže odpovídat minorita, nebo majorita nebudu, říká  český finanční magnát. Zároveň přiznal, že  s partnery z Nomosu jsou otevřené různé varianty. "Oni znají prostředí v celém SNS, ale nemají rozvinutý byznys. My máme Home Credit na Ukrajině a v Kazachstánu, v Bělorusku jsme koupili banku a na konci roku bychom ji měli otevírat".

I když hraje byznys v životě Petra Kellnera významnou roli, v rozhovoru přiznává, že stále větší váhu má i jeho osobní život. "Jestli to dřív bylo práce-rodina, tak teď mám rodina-práce, to je zcela zásadní změna. Tak je to správné, prostě to přichází s věkem. Neříkám, že nepracuji, ale naučil jsem se lépe hospodařit s časem. Před deseti lety jsem z práce chodil v jedenáct ve dvanáct naprosto pravidelně. Teď postupně ubírám, v devět, v osm, v sedm... Takže jsem se dostal do stavu, kdy večeřím společně s dětmi."

"Uzavírat úspěšné obchody je příjemné, ale není to všechno. Jsem šťastný za to, že mám báječnou manželku a zdravé děti, zároveň ale ten poslední rok měl pro mě i náročnou osobní dimenzi. Všechno to pracovní nasazení vyústilo z hlediska mého zdraví až v to, že jsem musel jít na operaci". Na operaci byl podle svých slov v Čechách.

Aktuální fotografie multimiliardáře Petra Kellnera, hlavního akcionáře PPF Group, jak ji firma prezentuje ve výroční zprávě
Aktuální fotografie multimiliardáře Petra Kellnera, hlavního akcionáře PPF Group, jak ji firma prezentuje ve výroční zprávě | Foto: PPF Group

Se synem na U-rampu

Hrozně rád tráví čas se svými dětmi v přírodě. "Teď jsme byli ve Špindlerově Mlýně". Se synem rád jezdí i na snowboardu na U-rampě. "Jezdím, padám, zkouším. Měl bych se trochu mírnit. Mám patnáctiletého syna a jezdíme do snowparků, ale přece jen je to trochu rozdíl, patnáct a čtyřicet. Na těch U-rampách a zábradlích není úplně nejpříjemnější padat. Na zábradlí jsem si loni málem zlomil nohu," uvedl.

Svým dětem by přál, aby se v Praze zlepšilo životní prostředí. "Praha je pořád strašně špinavá," říká. S ostatním a tedy i s tím, z jaké rodiny děti pocházejí, se podle něj budou muset poprat. "Jde mi určitě víc o to, aby se zlepšilo životní prostředí, než aby se změnil názor na bohaté lidi. Bohatí a chudí budou, takový je svět," vysvětluje.

Jak tedy vypadá den Petra Kellnera? "Ráno vstanu, někdy jdu do práce, někdy jsem doma. Když jsem doma, tak mám schůzky tam, protože to mám zařízené tak, abych mohl pracovat z domova," líčí svůj průměrný pracovní den v rozhovoru s Mf Dnes Kellner. Čas strávený prací prý nyní dokáže poměrně dobře kontrolovat a rozhodně nepatří mezi typy, co by pracovali dvanáct až čtrnáct hodin denně.

V Nizozemsku bezpečněji

"Má práce ale není, že bych seděl a něco sepisoval. To je tak, že člověk přemýšlí, vymýšlí, baví se s lidmi. Takhle na poslech to zní pohodově, ale tak to samozřejmě není. Musí se postupovat krok za krokem, postupně posouvat věci, vymýšlet," uvedl majitel PPF.

Podle listu patří do okruhu jeho nejbližších spolupracovníků patří zhruba deset lidí, se kterými se nejčastěji schází. "Normální den jsou dvě tři schůzky a přemýšlení. Ale ne schůzky jako takové byznys obědy, spíše povídání si s lidmi o věcech, strategii. Povídám si takhle s asi deseti lidmi, relativně často," říká Petr Kellner

Na otázku, proč jsou jeho firmy zaregistrované mimo republiku, pro HN uvádí, že důvodem nejsou daně. "Je to bezpečnost. Holding je registrován v Nizozemsku, kde je stabilní právní prostředí, vymahatelnost práva, mezinárodní smlouvy o ochraně investic.

 

Právě se děje

Další zprávy