Kellner má plán, jak se zbavit celé pojišťovny

Adam Junek
29. 4. 2007 18:00
Společný podnik je jen mezistupeň úplného prodeje
Foto: Výroční zpráva PPF

Praha - Společný podnik Generali a PPF Group, v němž klenotem je Česká pojišťovna, ještě ani není realitou. A nejbohatší Čech Petr Kellner ovládající PPF už přitom má plán, jak a kdy se své pojišťovací divize zbaví definitivně.

Podle předběžné dohody, která se skutečností stane po všech schvalovacích procedurách zhruba ke konci roku, má Generali v plánovaném společném podniku majoritu 51 procent. Kellnerova PPF zbytek.

Společný podnik, kam PPF vloží své veškeré pojišťovací aktivity a Generali svůj byznys ve střední a východní Evropě, se stane nejvýznamnějším v regionu. Jeho hodnota dosáhne přibližně 5,1 miliardy eur, Kellnerova "kasa" díky transakci nabobtná o 1,1 miliardy eur.

Podle předběžných smluv to však není všechno.

ČTĚTE VÍCE:

"Na akcie JV (společného podniku, pozn. red), které získá Generali za peněžní protiplnění, bude mít PPF Group časově odloženou prémii při zhodnocení akcií JV nad hodnotu stanovenou na počátku transakce. Dohoda zahrnuje v případech neřešitelných sporů a zásadního porušení smlouvy kupní opci pro Generali, a v určitých případech prodejní opci pro skupinu PPF," píše se v tiskovém oznámení, které popisuje vznik společného podniku.

V překladu: Obě smluvní strany se dohodnou na určitém datu, ke kterému budou měřit úspěšnost společné firmy. A stanoví si na to určitou hranici, hodnotu akcií či zisk. Co je nad, patří PPF.

A právě tehdy podle informací Aktuálně.cz přijde okamžik, který může vyústit v konečný odprodej České pojišťovny do rukou italské skupiny Generali. "Po výplatě časové prémie plánuje Kellner odprodat svůj podíl ve společném podniku," řekl deníku Aktuálně.cz zdroj z miliardářovy blízkosti pod podmínkou anonymity.

Foto: Aktuálně.cz

Oficiálně tento scénář PPF odmítá potvrdit. "Naším cílem je společně rozvíjet aktivity na pojišťovacím trhu společně s Generali a tím získat výhodu," řekl deníku Aktuálně.cz Jiří Hájek, ředitel marketinku a komunikace PPF.

Časová prémie však míří k době vzdálenější - pokud lze vycházet z obecných zásad byznysu. Do roka bude traksakce uzavřena, poté budou chtít firmy minimálně tři roky (ale spíše pět) profitovat ze spojení. Prémie by pak reálně byla svázána s rokem 2011, či 2013.

Do té doby bude Kellner jedním z klíčových mužů ve vedení italského koncernu. Podle dohod se totiž stal členem představenstva pojišťovny se znakem okřídleného lva svatého Marka.

ČTĚTE SOUVISLOSTI:
Kellner jedná o prodeji České pojišťovny

V této chvíli je podíl PPF v plánovaném společném podniku ceněn zhruba na 2,5 miliardy eur a dá se předpokládat, že jeho hodnota poroste.

Do té doby než dojde ke konečnému odprodeji pojišťovny italskému lvu očekává italská strana, že vytvoření společného podniku povede do roku 2009 k úsporám nákladů ve výši kolem 50 milionů eur (1,4 miliardy korun).

Zároveň jsou ohlášeny změny ve struktuře vlastníků PPF.

"Předseda představenstva České pojišťovny Ladislav Bartoníček se dohodl s akcionáři PPF Group na svém majetkovém vstupu do skupiny s podílem do jednoho procenta. Nynějšími vlastníky PPF jsou Petr Kellner s 95procentním podílem a Jiří Šmejc s pětiprocentním podílem. Nyní se řeší technické otázky nabytí Bartoníčkova akciového podílu, poté oznámí skupina novou vlastnickou strukturu," oznámila PPF.

 

Právě se děje

Další zprávy