Kellner má chuť nakupovat od oligarchy

Adam Junek, Dušan Klimeš
20. 5. 2007 0:00
Miliardář bude zřejmě na východě rivalem sám sobě

Kyjev/Praha "Kellnerovi bankéři", jak se přezdívá finanční skupině PPF Investments, vyjednávají podle informací deníku Aktuálně.cz s jedním z nejbohatších Rusů, hliníkářským králem Olegem Děripaskou.

Zatímco Petr Kellner se na jedné straně zbavuje svého vlivu v České pojišťovně a výměnou za to se mimo jiné stal členem představenstva italského pojišťovacího obra Generali, přes svou investiční "prodlouženou ruku" vstupuje do firem, které budou Generali zřejmě na východě evropy konkurovat.

Již delší dobu se objevují v ruském i českém tisku informace, že některá z firem napojená na nejbohatšího Čecha, Petra Kellnera, má předkupní právo na 40procentní podíl v ruské pojišťovně Ingosstrach od finančníka Alexandra Mamuta v hodnotě 600 milionů dolarů. Stále nebylo jasné, zda jde o samotnou skupinu PPF Group nebo britskou PPF Investments.

Ukrajinská Generali: Víme o tom

PPF Group nakonec informace ostře dementovala. "Skupina PPF ani Česká pojišťovna se v transakci neangažují, ani nikdo jiný za skupinu PPF nejedná," řekla před časem mluvčí PPF Dita Fuchsová.

Nyní se objevila nová informace, že zájemce chce koupit i zbylý 60procentní podíl v ruské pojišťovně od ruského miliardáře Olega Děripasky. A poprvé se objevilo i oficiální komentování.

"Víme o rozhovorech PPF a akcionářem Ingosstrachu. Na čem se dohodnou, ukáže až čas," uvedl pro ukrajinský ekonomický list Dělo šéf ukrajinské pojišťovny Generali Garant Jurij Lachno.

Fuchsová opětovně popřela, že by šlo o PPF Group. PPF Investments naopak jen mlží.

"Nebudeme se k tomu vyjadřovat," uvedl pro deník Aktuálně.cz  Pavel Kůta z české pobočky PPF Investments.

Deník Dělo tak spekuluje, že na ukrajinském trhu vznikne nový silný hráč. Nedávno totiž PPF oznámila, že spojí svou pojišťovací divizi, kam patří i Česká pojišťovna, s aktvitami italské Generali ve střední a východní Evropě.

ČTĚTE VÍCE O KELLNEROVÝCH OBCHODECH:
Kellner spojuje ruský Home Credit s tamní bankou
Miliardář chce prodat pojišťovnu celou

Itálie se na Kellnera těší. Miluje boháče

Generali má na Ukrajině právě Generali Garant. Ingosstrach je zase na tomto trhu zastoupena firmou Ingo Ukraina.

Jenže aktivity PPF Investments nemají se skupinou PPF Group nic společného a tudíž by Ingosstrach do společného podniku, na němž se Kellner s Italy domluvil, nespadl.

Spíš by si na východě konkurovaly Kellnerovy aktiva v joint venture s Generali a pojišťovna ovládaná přes britskou PPF Investments.

 

Právě se děje

Další zprávy