Itálie se na Kellnera těší. Miluje boháče

Adam Junek
27. 4. 2007 13:07
Český miliardář půjde do představenstva Generali
Jedna z mála fotografií Petra Kellnera
Jedna z mála fotografií Petra Kellnera | Foto: Výroční zpráva PPF

Terst/Praha - Náměstím Piazza Duca degli Abruzzi v Terstu se čas od času projedou luxusní vozy a za jejich zatemněnými skly se skrývají hvězdy evropského finančnického nebe. Míří totiž na zasedání představenstva jedné z největších evropských pojišťoven Generali.

Brzy se k nim přidá i nejbohatší Čech Petr Kellner. Jeho PPF Group se totiž rozhodla vytvořit společný podnik s italským impériem, do nějž obě strany vloží své pojišťovací aktivity ve střední a východní Evropě, tedy i Kellnerův klenot - Českou pojišťovnu.

Kellnerovi za to "na účtu" přibude více než miliarda eur a kromě toho má být zvolen zítřejší valnou hromadou italského domu do představenstva firmy.

ČTĚTE VÍCE:
Kellner prodá pojišťovnu a míří do Generali

A nebude ve špatné společnosti.

Mezi šéfy národního pokladu

"Generali je jedna z největších nadnárodních společností v Itálii. Je považována trochu za národní majetek, poklad národa. A vstoupit do představenstva Generali, to si člověk musí většinou zasloužit," popsal nahlížení na představenstvo Sergio Bocconi, novinář listu Corierre della Sera, pro Českou televizi.

V osmnáctičlenném sboru je jen jediná žena. Zato ta nejvýznamnější. List Financial Times ji totiž kdysi zvolil nejvlivnější ženou Evropy? Kdo to je? Španělská bankéřka Ana Patricia Botínová.

Je budoucností jedné z největších bank Evropy Santander Central Hispano. Ta se dostala do povědomí před několika lety, když nebývale velkou fúzí s britskou Abbey National v hodnotě asi 13 miliard eur pronikla do absolutní evropské špičky.

A nyní má další plány spolu s dalšími bankami: usiluje o převzetí dalšího rivala  - nizozemskou ABN Amro. Má jít o největší bankovní odkup historie za 72,2 miliardy eur.

logo Generali
logo Generali | Foto: Aktuálně.cz

PROJDĚTE SI:
Největší bankovní boj se rozhořel. Ve hře je ABN Amro

Zatím španělskou velkobanku řídí její otec Emílio. Málokdo však pochybuje, že právě 37letá Ana jej v čele bankovního domu nahradí. Zatím slaví úspěchy jaké šéfka Banesta, tedy divize Santanderu, která opečovává superbohaté klienty.

Zastoupení má i móda

Ani další budoucí Kellnerovi kolegové si s Botínovou nezadají. U jednoho stolu s ní se třeba nachází jeden z nejvlivnějších německých bankéřů Klaus-Peter Müller z německé Commerzbank. Ten od května roku 2005 vede německou bankovní asociaci a dlouhá léta působil v představenstvu své banky.

Viceprezidentem Generali je nyní Gabriele Galateri di Genola. Ještě minimálně dva roky bude mužem číslo jedna jedné z italských nejvýznamnějších bank Mediobanky, která patří k hlavním akcionářům Generali.

Italský "národní byznys", tedy módu, zastupuje v představenstvu Diego della Valle. Ten šéfuje společnosti Tod's, která je synonymem nejluxusnějších doplňků a bot. List New York Times jej dokonce nazval italským Ralphem Laurenem.

Nejde však jen o prostého designéra. Jeho znalostí ze světa byznysu a i financí si váží řada společností, a tak je ve statutárních orgánech několika bank, ale také třeba automobilek jako Ferrari nebo Maserati.

Nepatřičně si v luxusní společnosti nemusí připadat ani Laurent Dassault, vládce rodinných financí Dassaultů, kteří ovládají jednu z nejvýznamnější zbrojních společností Francie.

Prezident je z Francie

A právě Francie dala Generali i prezidenta. Občas se mu přezdívá doyen evropského finančnictví, či nejstarší pojišťovák Evropy. Ve svých 82 letech však Antoine Bernheim stále na zítřejší valné hromadě aspiruje na znovuzvolení do funkce a podle italských médií ji má jistou.

Vedení společnosti převzal na výslovné přání Mediobanky. Své přátele má mezi nejvlivnějšími podnikateli Evropy. Mezi ty nejbližší se řadí výstřední francouzský nájezdník Vincent Bolloré.

Pro Generali je Bernheim zárukou tradice. V představenstvu působí už od roku 1973. A pod jeho taktovkou pronikala Generali na slibné trhy ve střední a východní Evropě. Vždy se však snažil doma zachovat italský ráz pojišťovny a tvrdě se bránil spekulacím, že by jeho společnost měla převzít konkurenční francouzská AXA.

Národní značky zachovat

Podobně však přistupuje k ostatním trhům. Nic nevnucuje, zachovává národní ráz. A to se dá čekat i v případě společného podniku s Kellnerem. Česká pojišťovna tak zřejmě nezmizí ve "spárech lva svatého Marka". Bude existovat jako samostatná a silná značka.

Své prsty má zkušený finančník v proslavené bance Lazardů. "Stařičký pán" má na své hrudi čestné řády několika zemí - Itálie, Francie či Brazílie -  a nemá daleko ke světu luxusu, kromě toho, že zasedá ve správní radě Christiana Diora, je totiž viceprezidentem společnosti "nejluxusnější" - lídra trhu módy společnosti Moet Hennessy Louis Vuitton LVMH.

A to Italové milují a slibují si "zábavu" i od nováčka mezi byznys celebritami v Generali - Petra Kellnera.

MEZI SVĚTOVÝMI BOHÁČI:
Kellner stoupá. Má více než ruský oligarcha

"Kellner není v Itálii známý, v těchto dnech jsme ale zjistili, že je to jeden z nejbohatších lidí na světě podle hodnocení Forbesu. A to my v Itálii milujeme. Boháči nás zajímají. Rádi je odhalujeme, pozorujeme. Jsou napojení na svět luxusu a ten Itálie přece vyváží," vysvětloval Bocconi.

Petr Kellner je však tajemnou postavou. Italy zřejmě zklame. S médii nekomunikuje, na veřejnosti se neukazuje. Ostatně jeho fotka, kterou mají média k dispozici, pochází ze staré výroční zprávy PPF Group a je stará zhruba deset let.

 

Právě se děje

Další zprávy