Google začne vyrábět svůj vlastní "chytrý mobil"

Ekonomika Ekonomika
13. 12. 2009 16:25
Komunikátory bez klávesnice a operátorů mají firmě vydělávat hlavně prodejem reklamy
Android, operační program pro chytré telefony od vyhledávacího giganta Google
Android, operační program pro chytré telefony od vyhledávacího giganta Google | Foto: Google.cz

Los Angeles - Google začne vyrábět svůj vlastní "chytrý mobil" neboli smartphone. Už příští rok bude přístroje prodávat přímo zákazníkům. Internetový vyhledávací gigant tak chce obejít služby mobilních operátorů. Informaci přinesl sobotní Wall Street Journal.

Utajené zdroje zevnitř firmy listu potvrdily, že někteří vybraní zaměstnanci Googlu už mají nové komunikátory k testování.

"Bude dotykový a tenoučký, tenčí než iPhone či dotykovky od HTC a nebude mít hardwarovou QWERTY klávesnici. Zato se prý můžeme těšit na 1GHz procesor Snapdragon a prodávat se bude s OS Android 2.0 (stejně jako jako Motorola Droid)," shrnul šeptandu kolem nových revolučních komunikátorů server Mobilmania.cz

Google chce dál vydělávat na reklamě

Jak už bylo naznačeno, revoluce ale tentokrát není ani tak v samotném telefonu, jako v obchodním modelu, na jakém má jeho prodej vydělávat.

Přístroj jménem Nexus One má vyrábět tchajwanská společnost HTC. Pracovat bude s operačním systémem Android vyvinutým Googlem, s kterým už pracují nekteří výrobci mobilů, například Motorola a Sony Ericson.

Google chce své přístroje prodávat přes internet, mobilní připojení si budou muset zákazníci přikoupit.

Spíš než prodej samotných telefonů je tak podle analytiků cílem tohoto kroku Googlu získat přístup k cenným datům o zákazníkových preferencích během jeho bezdrátového surfování. Ta pak mohou být použita při prodeji velmi adresné reklamy.

Lídr na trhu s webovou reklamou tak sice opouští svou tradici neprodávat své produkty zákazníkům, z jeho pohledu jde ale o logický krok.

Nexus One čekejte až pod dalším stromečkem

Podíl operačního systému Android na klíčovém evropském trhu vzrostl podle výzkumné společnosti IDC od července do září z 4,2 na 5,4 procenta, napsala agentura Reuters.

"Představen by mohl být už v lednu, což je prý zároveň měsíc, kdy Google rozjede velkou reklamní kampaň," píše o možném novém hitu příštích vánoc Mobilmania.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy