Gandalovič hodlá farmám ulevit od daní

Petr Havel (spolupracovník redakce)
1. 4. 2007 0:00
Farmy půjde převádět bez daně
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Statisícové až milionové částky, které musí v současné době platit na daních z převodu nemovitostí farmáři, kteří přebírají hospodářství od svých otců, se stanou minulostí.

V rámci připravované novely daňového systému by totiž měl být tento státní "dárek do vínku" nastupující generaci soukromých zemědělců zrušen.

Zasadit se o to hodlá ministr zemědělství Petr Gandalovič.

"Uvědomujeme si důležitost podpory mladých začínajících zemědělců a zlepšení věkové struktury v zemědělství. Proto musíme například zajistit, aby u předčasného ukončení zemědělské činnosti šlo o skutečnou podporu. Tedy provázat ji s daňovými předpisy, aby peníze, které někdo dostane na dotacích, zpětně neodvedl na daních. O tomto problému jsem mluvil s ministrem financí a připravujeme změnu," uvedl ministr.

Impuls pro mladé

Předčasné ukončení zemědělské činnosti je dotační program, který má umožnit převzetí farem novou generací podnikatelů, přičemž původní hospodář má nárok na finanční rentu.

Převod majetku je ale v současné době daňově zatížen, takže první krok, který musí nový majitel udělat, je zaplatit za převod zemědělských nemovitostí a dalšího majetku nemalé peníze. Podle tajemníka Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) Jaroslava Šebka to v praxi znamená v případě větších hospodářství zaplatit i více než milion korun.

ASZ proto navrhla, aby převod zemědělského majetku farmy v rámci příbuzenských vztahů, pokud bude uskutečňován za účelem pokračování v zemědělském podnikání, mohl proběhnout bez daňových dopadů.

"V Evropě je rodinné hospodaření chápáno jako jedna ze základních forem fungování zemědělství a života na venkově. Aby mohl být převod farem impulsem pro nastupující generaci zemědělců, musí předání proběhnout v určitém věku, kdy se potomek sedláka zpravidla rozhoduje o své profesní dráze. Požadavek na odprodej farmy z otce na syna váhající zájemce o zemědělství odradí, neboť přináší nutnost vysokých úvěrů k zajištění prostředků na odkup rodinného majetku," zdůrazňuje Šebek.

Foto: Ludvík Hradilek

Osvobození od daně prosazuje také Společnost mladých agrárníků ČR a podporuje i předseda zemědělského výboru Parlamentu ČR Jiří Papež. "Zdanění jsem cítil dlouhodobě jako problém, takže vítám jednání mezi zainteresovanými ministry.

Zemědělský výbor zrušení daně z převodu farem určitě podpoří a pokud by součástí připravované novely daňových zákonů nebylo, bude to náš výbor sám navrhovat ," zdůrazňuje Papež.

Podpor bude víc

Daňová úleva by však neměla být jedinou podporou pro mladé farmáře. Ministerstvo zemědělství hodlá totiž také navýšit současný objem dotací pro začínající zemědělce.

"Diskutujeme o tom, že místo původních 68 milionů korun ročně by bylo na podporu mladých začínajících zemědělců vyčleněno kolem 235 milionů korun. U předčasného ukončení zemědělské činnosti by se objem peněz mohl zvýšit na zhruba dvojnásobek,"slibuje Gandalovič.

Kromě toho by měli být mladí farmáři zvýhodněni při bodovém hodnocení investičních projektů na modernizaci podniků.
Podle analýzy ASZ by stávající podpora (68 milionů korun) pro mladé farmáře v praxi znamenala, že ročně začne s podporou státu hospodařit zhruba 50 nových zemědělců.

To znamená, že v průběhu sedmi let existence takového programu by při současném počtu pracovníků v zemědělství stát pomohl jen 0,25 procenta nových mladých hospodářů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy