Reformy prosadíme, věří Gandalovič

Petr Holub
20. 1. 2007 0:00
Rozhovor - Nebudeme dělat reformy pouze naoko, jen abychom se udrželi u vesla, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz ministr zemědělství Petr Gandalovič.
Věřím v parlamentní diskusi, říká ministr zemědělství.
Věřím v parlamentní diskusi, říká ministr zemědělství. | Foto: Ludvík Hradilek

Petr Gandalovič
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Petr Gandalovič

  • 41 let
  • narozen v Praze, žije v Ústí nad Labem
  • absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze (1987)
  • pracoval jako učitel fyziky na gymnáziu v Ústí nad Labem
  • v letech 1990-1992 byl poslancem Federálního shromáždění ČSFR, poté se stal náměstkem ministra životního prostředí (1992-1994). V letech 1994-1997 byl poradcem ministra a vrchním ředitelem na ministerstvu zahraničních věcí, o tři roky později byl jmenován generálním konzulem v New Yorku.
  • Od roku 2002 byl primátorem Ústí nad Labem
  • zakládajícím členem OF v Ústí nad Labem v roce 1989, od roku 1991 zakládající člen ODS
    je ženatý a má tři dcery

A: Jak potřebné zákony prosadíte, když nemáte ve sněmovně většinu?

Asi to není úplně dobrý příklad, ale může to fungovat jako v Americe, když je po volbách prezident republikán a kongres demokratický. Bude se vyjednávat o každém zákonu a pro každý zvlášť se bude hledat podpora napříč sněmovnou.

A: Bude s vámi chtít někdo z levice jednat?

Blok sociálních demokratů není jednotný stejně jako blok trojkoalice. Jsem přesvědčen, že v opozici je celá řada poslanců, kteří si nutnost reforem uvědomují. Budeme s nimi jednat stejně jako s těmi, kteří tolerují vládu. I ostatní dostanou po dohodě s námi možnost, aby prosadili vlastní priority. Vím o řadě sociálnědemokratických poslanců, kteří podporují snižování daní nebo adresnější systém sociálních dávek.

A: Svěříte funkci sněmovny předsedovi ČSSD Paroubkovi, aby se odblokovaly vztahy mezi stranami?

To je předčasná otázka. Zopakujeme sociálním demokratům nabídku na institucionální spolupráci. Návrhy zákonů by se s nimi mohly projednat předem a ČSSD by měla kontrolní funkce včetně předsedy sněmovny.

A: Jste si jist, že může fungovat metoda, kdy se o zákonech debatuje se všemi poslanci napříč sněmovnou?

Nerozhodná situace ve sněmovně zvyšuje důležitost parlamentní diskuse, a proto věřím, že se ad hoc koalici podaří  pro důležité zákony získávat poslance. Je to lepší než v případě velké koalice, kdy by těžiště bylo logicky ve vládě. Co by dohodli ministři, odhlasovalo by bez problémů 150 poslanců. Dělalo by to z nich jen stroje.

 

Právě se děje

Další zprávy