Foto: Z Tesca k popelnici je to s jednou penzí kousek

Foto: Z Tesca k popelnici je to s jednou penzí kousek
"Celý chleba stojí 33,90. A to je základní potravina! Vždyť je to zoufalost," stěžuje si paní Dagmar. "Jak budeme žít?" klade si otázku k chystanému zvýšení DPH možná až na 19 procent, které má potraviny zdražit ještě víc. "Já umím šetřit. Když ale žijete sama, z jednoho důchodu platíte šest tisíc za bydlení, tak to prostě neutáhnete. A to s 11 tisíci ještě nemám malý důchod, moje sestra v Ostravě bere jen osm tisíc. K holiči ale i tak chodím jen jednou za čas, a to k pánskému za 40 korun. Pokud chcete taky něco dát vnukům, šetříte na to celý rok. Člověk si nemůže dovolit nic, jen šetřit a počítat. Mladí sice vydělají víc, ale taky víc utratí. Myslím, že dřív jsme žili líp."
"Chleba, citróny a banány. A je to stovka," bilancuje paní Dagmar svůj nákup.
"Na zvýšení daně už budu v důchodě a příjmy mi klesnou o 4,5 tisíce. U tebe to bylo podobný," obrací se paní Jarmila na svého manžela Jiřího, který je na penzi první rok. "Příjem nám oproti dřívějšku klesne o devět tisíc, a to už bude znát. Zatím jsme z toho, co kupujeme, neslevili, i když hodně nakupujeme ve slevách a to nejdražší nebereme. Výdaje za potraviny jsem nikdy nepočítala, ale v důchodě s tím určitě začnu," dodává paní Jarmila.
"Zdražilo všecko. Tady stály housky 90 halířů, teď stojí korunu devadesát. Snažím se nakupovat hlavně ve slevách," vysvětluje také pan Jaroslav. "Můj problém je ale v tom, že kouřím. Kdybych dokázal přestat, žiju si jak král." Cigarety jsou přitom paradoxně zboží, které má po sjednocení DPH zlevnit. Pana Jaroslava to ale zřejmě nevytrhne - krabička Spart má podle ČSÚ ze současných 74 korun po případném sjednocení DPH od 1. ledna 2012 zlevnit na 72,50 Kč (pokud bude sazba 17 procent), nebo na 73,50 Kč (pokud bude sazba 19 procent). Dnes jsou totiž cigarety stejně jako alkohol ve vyšší sazbě 20 procent.
Foto: Karel Toman
Karel Toman
18. 7. 2011 13:12

Důchodce Jindřich si nekoupil máslo. Žije sám a za 44,90 je pro něj příliš drahé.

 

Právě se děje

Další zprávy