Farmáři chystají další protest - tentokrát před obchody

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 2. 2010 15:00
Nátlak obchodních řetězců, ceny mléka a zákon o významné tržní síle přivedou zemědělce před supermarkety.
Zatím poslední demonstraci svolali farmáři v prosinci na Pražský hrad, Pak šli žádat do sněmovny o zvýšení dotací.
Zatím poslední demonstraci svolali farmáři v prosinci na Pražský hrad, Pak šli žádat do sněmovny o zvýšení dotací. | Foto: Ludvík Hradilek

Pardubice - Brněnský antimonopolní úřad, ale i supermarkety v krajských městech Česka nejspíš zažijí v březnu další kolo protestů zemědělců. Oznámil to dnes Krizový štáb zemědělců Pardubického kraje.

Farmáři tentokrát vytáhnou před prodejny, aby upozornili na tlak, který na trhu velké řetězce vytvářejí. Před Úřadem na ochranu hospodářské soutěže budou zase požadovat vyjádření ke svému podnětu, který podali k zákonu o významné tržní síle, který platí od února.

"Půjdeme se před úřad zeptat, co udělal, zda zjistil, že není porušován zákon, který platí od 1. února. A v každém krajském městě na současnou situaci před vybraným supermarketem upozorníme spotřebitele. Mohlo by se na každém místě sejít 100 až 200 lidí," uvedl podle ČTK Oldřich Vašina z krizového štábu.

Jedním z důvodů protestů je i výkupní cena mléka, která klesala více než rok. Současných sedm korun za litr, které mlékárny vyplácejí, je podle farmářů stále ještě o korunu pod náklady na jeho produkci.

Zemědělcům se také nelíbí, že obchodní řetězce využívají své kupní síly a nutí je prodávat své produkty pod cenou, aby si udrželi se supermarkety smlouvy. A nadále dováží levnější suroviny ze zahraničí, i když by čeští výrobci jejich požadavky dokázali uspokojit.


 

Právě se děje

Další zprávy