Farmaření jako dovolená? V Česku stále větší byznys

hpv
6. 5. 2008 11:05
V Česku vyrážejí statisíce lidí na dovolenou na venkov
Foto: Jiří Kropáček

Praha - Chcete podojit krávu, nebo pást husy? Nejste jediní. Podle aktuálních informací vládní agentury Czechtourism a Svazu venkovské turistiky totiž zájem o dovolenou na farmě v Česku roste.

Podle neoficiálních odhadů trávilo v uplynulém roce na venkově volné dny několik set tisíc lidí.

Podle zpracovatelů se hovězímu a masu obecně také nesprávně přisuzuje vysoký obsah cholesterolu.
Podle zpracovatelů se hovězímu a masu obecně také nesprávně přisuzuje vysoký obsah cholesterolu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Přečtěte si:
Jak na tom byla agroturistika před dvěma lety? Neslavně

"Svaz venkovské turistiky sdružuje 130 podnikatelů, což je asi pět až deset procent z celkového počtu podnikatelů ve venkovském cestovním ruchu. Náš svaz loni přitom evidoval zhruba 32 500 návštěvníků farem, kteří zde trávili alespoň pár dnů své dovolené. Pro celý sektor venkovské turistiky však tipuji čísla 10krát až 20krát vyšší," uvádí předseda svazu Petr Novák.

Vyjma Čechů tráví svou dovolenou na tuzemském venkově i cizinci. Nejpočetnější skupinu zahraničních návštěvníků tvoří Holanďané, i když těch v posledních letech mírně ubylo. Na venkov však jezdí i Němci a Poláci.

"Němci navštěvují hlavně jihozápad a severozápad republiky, Poláci zase sever. Nejméně ze sousedních zemí láká venkov Rakušany," upřesňuje v tiskové zprávě Novák.

I na venkově však požadují turisté komfort. Přednost dostávají pobyty se zajištěným stravováním.

Za jednu osobu se na českém venkově platí nejčastěji od sto korun do 500 korun na noc.  

"Agroturistika je ve většině případů provozována jako přivýdělek k hlavní pracovní činnosti - zemědělství. Velmi rychle se rozvinula například v Itálii, Francii nebo Irsku. V Čechách pak hlavně na Šumavě, dále v jižních Čechách a postupně také v dalších turistických oblastech, jako jsou Vysočina, Český ráj nebo Valašsko," uvádí se ve zprávě Czechtourism.


 

 

Právě se děje

Další zprávy