Evropa sníží závislost na Rusku, Turecko chce Nabucco

Ekonomika Ekonomika
8. 5. 2009 14:05
Turecko dnes slíbilo podpis smlouvy, která vznik klíčového plynovodu umožní.
Pokud se podaří vybudovat Nabucco, nebude se muset Evropa v budoucnu spoléhat v případě krize pouze na zásobníky.
Pokud se podaří vybudovat Nabucco, nebude se muset Evropa v budoucnu spoléhat v případě krize pouze na zásobníky. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Hlavní zbraň proti další plynové krizi, plynovod Nabucco, je o krok blíž svému vzniku. Má přinést Evropské unii menší závislost na ruském plynu proudícím před Ukrajinu.

Unie se dnes na summitu v Praze dohodla s Tureckem na podpisu klíčové smlouvy. Bez ní by Nabucco, který má Evropě dodávat plyn ze střední Asie, nemohl vzniknout.

"Podařilo se nám zcela jasně turecké straně vysvětlit, že Turecko buď bude tranzitní zemí, nebo nebude vůbec tranzitní zemí," řekl na tiskové konferenci Václav Bartuška, velvyslanec České republiky pro energetiku.

Za čtyři roky jednání s Evropskou unií změnilo Turecko několikrát své požadavky. Novou vlnu aktivit Unie k náhradnímu zdroji plynu spustila letošní lednová krize, kdy kvůli sporům mezi Ruskem a Ukrajinou přestal do Evropy proudit plyn.

"Energetická bezpečnost je záležitostí celé Evropské unie. Všechny země Unie jsou do budoucna ohroženy nedostatkem dodávek nebo vůbec nedodávek," uvedl na závěrečné tiskové konferenci odcházející premiér Mirek Topolánek.

Dohoda by měla být podepsaná do konce června.

Mapa: Kudy proudí po Evropě plyn.
Mapa: Kudy proudí po Evropě plyn. | Foto: Aktuálně.cz

Dohoda neznamená vítězství

Ani pokud se dohodu s Tureckem podaří podepsat, nemá ještě Evropská unie Nabucco tak docela jisté. Přes stejné země, tedy Turecko, Ázerbajdžán, Turkménistán, Kazachstán a Gruzii, má vést konkurenční ruský plynovod South Stream.

A narozdíl od Unie, mají Rusové podepsané dohody se všemi státy a práce na plynovodu už začaly. Odborníci se navíc obávají, že pro Nabucco nebude nejen dostatek plynu, ale ani odbytišť.

 

Právě se děje

Další zprávy