Ani plynová krize nepřiměla EU dát peníze na Nabucco

Ekonomika Ekonomika
27. 1. 2009 14:10
Unie však připustila, že ho může podpořit formou úvěrů a garancí
Do plynového potrubí se vrací napětí.
Do plynového potrubí se vrací napětí. | Foto: Reuters

Budapešť - Evropská unie neuvažuje o přímém financování plynovodu Nabucco, projekt ale může podpořit formou úvěrů a garancí. V úterý to podle agentury Reuters prohlásil evropský komisař pro energetiku Andris Piebalgs s tím, že unie může v době finanční krize ulehčit realizaci projektu.

Přímý kapitálový vstup ale údajně nepřipadá do úvahy. Projekt by prý totiž získal charakter veřejně-soukromého partnerství. "V této fázi nejsem ochotný ani uvažovat o této možnosti," zdůraznil Piebalgs.

K financování projektu Nabucco vyzval unii maďarský premiér Ferenc Gyurscány, který označil výstavbu plynovodu za otázku národní bezpečnosti a nikoli za pouhý komerční projekt.

Na financování plynovodu je nicméně ochotná přispět Evropská banka pro obnovu a rozvoj. "Projekt Nabucco má dopad na velké části regionu, kde působíme, a jde o slibný příspěvek k diverzifikaci," řekl dnes v Budapešti prezident banky Thomas Mirow.

Evropa je zranitelná, tvrdí politici

Projektu Nabucco vyjádřil již dříve svou podporu předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Unie je z hlediska dodávek plynu velice zranitelná, a Nabucco proto musí pokračoval, nechal se slyšet předseda.

Český premiér Mirek Topolánek dnes zdůraznil, že pokud Evropská unie nebude energetické suroviny odebírat z různých zdrojů, bude její svoboda a nezávislost ohrožena.

"Bez diverzifikace zdrojů je nezávislost jakéhokoliv společenství iluzí," uvedl Topolánek v souvislosti s nedávnou krizí, kdy kvůli sporu mezi Ukrajinou a Ruskem zůstala Evropa téměř dva týdny bez ruského plynu na trase přes Ukrajinu. "Krize by mohla opět přijít a příště by mohla být ještě horší," varoval Topolánek.

Nyní podle Topolánka sice vzrostla podpora alternativní cesty pro dodávky ruského plynu, jako jsou projekty North Stream a South Stream, které Ukrajinu obcházejí, upozornil ale, že evropský kontinent závislosti na ruském plynu nezbavují - právě naopak.

Topolánek: Projekt nemíří proti Rusku

Český premiér zároveň vzkázal ruské straně, že projekt není namířen proti ní. "Nabucco je projekt zásadního významu pro nezávislost a svobodu Evropy. Nechceme Nabucco proti někomu, chceme ho pro nás," vzkázal.

Dodal také, že unie musí ohledně tohoto projektu postupovat jednotně.

O výstavbě plynovodu Nabucco, jehož délka by se měla pohybovat kolem 3300 kilometrů, se začalo uvažovat v roce 2002. Nyní se ale objevily obavy, zda je pro Nabucco ve střední Asii dostatek plynu. Mezi akcionáři projektu je rakouská energetická společnost OMV, maďarský koncern MOL, rumunský Transgaz, bulharský Bulgargaz, turecký Botas a německá společnost RWE.

Podle původních odhadů měla výstavba Nabucco přijít na 4,5 miliardy až pět miliard eur, nyní se ale odhadovaná částka v eurech pohybuje téměř na osmi miliardách.

 

Právě se děje

Další zprávy