Češi jdou do boje o asijský plyn, Rusko má ale navrch

Karel Toman
27. 4. 2009 22:59
V Praze se bude 8. května rozhodovato budoucnosti plynovodu Nabucco
1.3. Jose Manuel Barroso a Mirek Topolánek na tiskové konferenci.
1.3. Jose Manuel Barroso a Mirek Topolánek na tiskové konferenci. | Foto: Reuters

Praha - České předsednictví Evropské unie se příští týden chystá k historickému kroku. Státům kolem Kaspického i Středozemního moře nabídne novou spolupráci s Evropskou unií výměnou za dodávky plynu z tamních bohatých zdrojů.

Učiní tak v Praze 8. května na konferenci s názvem Jižní koridor.

„EU musí přejít od slov k činům. Mezivládní dohodu o plynovodu Nabucco bychom měli dokončit a podepsat v červnu roku 2009," jmenoval minulý čtvrtek jeden z hlavních cílů summitu odstupující vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Diverzifikaci dodávek plynu pro posílení evropské energetické bezpečnosti si dalo české předsednictví od začátku jako jednu ze tří svých priorit. V podání odstupující vlády tak může příští týden zažít Česko ve světlech kamer svůj hvězdný moment. Anebo taky trapas jako při nedávném setkání ministrů pro regionální rozvoj, kam z pozvaných 26 hostí přijelo jen šest.

Česko v roli biblického krále

Která možnost se naplní, naznačí nejbližší dny, pozvaní hosté mají potvrdit svou účast do konce týdne. A není jich málo.

Foto: Nabucco

Dosluhující Topolánkova vláda pozvala prezidenty a premiéry Turecka, Ázerbajdžánu, Turkménistánu, Kazachstánu a Gruzie. Vedle Mirka Topolánka s nimi má jednat i předseda Evropské komise Jose Manuel Barroso a šéf zahraniční politiky EU Javier Solana.

Jako „angažovaní" pozorovatelé byli přizváni i zástupci Egypta, Iráku a Uzbekistánu. I jim EU nabídne spolupráci na projektu. Jako „neangažovaní" pozorovatelé by měli přijet zástupci USA, Rusko a Ukrajina.

České předsednictví se tak pokusí vdechnout nový život projektu, který už mnozí považují za odepsaný.

Podobně jako biblický král Nabukadnesar ve Verdiho opeře, podle které je plánovaný plynovod Nabucco pojmenovaný, se Češi na konci posledního dějství pokusí o překvapivý zvrat. Namísto Židů z babylonského zajetí se však pokusí vyvést Evropskou unii ze závislosti na dodávkách ruského plynu. Ty se totiž až příliš často řídí náladami Kremlu.

Evropa má co dohánět. „Ruský konkurenční plynovod South Stream, který trasu Nabucca kopíruje, se už staví. Mají podepsané konkrétní dohody s jednotlivými státy," popisuje náskok Ruska Vladimír Štěpán z analytické společnosti ENA.

Foto: Aktuálně.cz

On sám už proto Nabuccu, kterým má podle původních plánů proudit plyn už roku 2014,  mnoho šancí nedává. Pokud totiž Rusko dokončí svůj South Stream dřív, je otázka, jestli bude pro plyn z Nabucca v Evropě vůbec odbyt.

Podle Štěpána navíc „pro Nabucco není dost plynu." Hlavním zdrojem měl být totiž Ázerbajdžán, jehož prezident minulý týden v Moskvě prohlásil, že tamní plyn povede jedině přes Rusko. Ve frontě na ázerbájdžánský plyn navíc čeká také plynovod TGI z Turecka přes Řecko do Itálie, i „otesánci" Indie a Čína.

EU chce Rusku konkurovat v know-how

Německý RWE podepsal předminulý týden momorandum o rozvoji obřích zdrojů v Turkménistánu. „Jenomže tam zas není plynovod, takže to je dalších několik let, než to někdo postaví," odhaduje Štěpán. Podle něj je hlavní překážkou úspěchu Nabucca dlouhodobá roztříštěnost Evropy, která nemá společnou politiku energetické bezpečnosti.

Zemím bohatým na plyn má Evropa přesto podle Vondry co nabídnout. „Producenti a tranzitní země získají přístup k know-how a moderním technologiím spotřebitelských zemí," řekl ve svém projevu v Turkménistánu během své cesty po regionu.

Turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov (vlevo)
Turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov (vlevo) | Foto: REUTERS/Michael Steen

Podle mluvčího českého předsednictví Jiřího Františka Potužníka se tak bude Evropská unie snažit konkurovat ruskému South Streamu větší „přidanou hodnotou" svého jižního koridoru. Připomněl také, že celé čtyři miliardy euro z pětimiliardového balíčku na podporu unijní ekonomiky půjde do obnovy energetické infrastruktury a část z toho přímo na rozjezd Nabucca.

„Peníze jim dá každý, my nabízíme daleko širší a dlouhodobou spolupráci," tvrdí Potužník. Tou se podle něj rozumí mimo jiné vybudování dopravní tepny, například železničního koridoru, kterou se posílí obchod a výměna lidí a vzdělání. Podle Vondry se tak spustí nová spolupráce EU s oblastí Kaspiku, střední Asie a "možná i Středního Východu".

S touto nabídkou objel region v únoru také premiér Topolánek a podle Potužníka „tam na ni docela slyšeli".

 

Právě se děje

Další zprávy