Evropa s eurem zachraňuje Řecko. To musí hodně šetřit

Tomáš Fránek
11. 2. 2010 13:16
Podle ministrů financí EU musí Řecko šetřit ještě víc
Foto: Reuters

Brusel - Řecko, kterému hrozí státní bankrot, se dočká pomoci od zemí Evropské unie.

Zadlužená země by tak měla získat půjčky a úvěry, a to především od zemí, ve kterých se platí eurem. Novinářům to oznámil prezident EU Herman Van Rompuy.

Jednání se zúčastnili zástupci Německa, Francie, Španělska, které EU v současnosti předsedá, Evropské centrální banky, Evropské komise a Řecka.

Euro po zprávě o dohodě začalo vůči dolaru prudce posilovat až na 1,3751 USD/EUR. "Řecko je součástí Evropské unie a nezůstane opuštěné, ale samozřejmě existují pravidla a ta se musí plnit. Na tomto základě jsme se shodli na (společném) prohlášení," uvedla krátce po schůzce německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Aktuálně.cz
Blog ekonoma Pavla Kohouta: Požár v Řecku 

Peníze od zemí s eurem

Půjčky by Řecku tak měly poskytnout Německo nebo Francie, připravena pomoci je také Itálie.

To, že peníze pro Řecko by měly jít především ze států, kde se platí eurem, potvrdil také český premiér Jan Fischer. Ten podle agentury ČTK řekl, že se EU nevyhne určité pomoci Řecku, bude však záležet na eurozóně a Evropské centrální bance.

Podle polského premiéra Donalda Tuska by půjčky pro Řecko měly být dobrovolné. "Řecko je předmětem obav. Měly by to být dobrovolné půjčky od členských zemí. Zdá se mi to nejlepší volbou," řekl Tusk.

Rakouský kancléř Werner Faymann v rakouském rozhlase řekl, že očekává, že záchranný balíček pro Řecko bude kombinací zapojení MMF a půjček od zemí EU. "Nehovoříme o darech či dotacích, hovoříme o půjčkách s úroky, které poskytneme na pomoc jedné zemi, abychom se vyhnuli dráždění finančních trhů a krizi, které si už nikdo nemůže dovolit," řekl šéf rakouské vlády.

Potřebujeme podporu

Řecký premiér Jorgos Papandreu v rozhovoru pro francouzský list Le Monde řekl, že Atény potřebují politickou a psychologickou podporu pro případ, že budou spekulace pokračovat i nadále.

Ministerský předseda očekává, že EU řekne, že je Řecko důvěryhodným partnerem a že garantuje, že je jeho program reforem realistický. Dodal však prý také, že pokud budou spekulace kolem Řecka pokračovat, pak to nebude věcí Řecka, ale eurozóny a Evropy. Zdůraznil, že Atény nepožádaly o pomoc MMF.

 

Právě se děje

Další zprávy