Euro komplikuje život Slovákům i Slovincům

Ekonomika Ekonomika
4. 7. 2009 20:12
Slováci raději nakupují u sousedů v Maďarsku
Foto: Aktuálně.cz

Bratislava - Šest měsíců po přijetí eura slovenská vláda zjišťuje, proč její občané raději jezdí nakupovat do Maďarska.

Forint v průběhu roku oslabil vůči euru o 14 procent. Slováci nakupují v sousední zemi auta, spotřebiče i potraviny. Jak napsala agentura Bloomberg, mají to totiž o třetinu levnější.

Vládní zmocněnec pro zavedení eura Igor Barát v týdnu ohlásil novou studii, která má zjistit, jak vzrostla takzvaná přeshraniční nákupní turistika po zavedení evropské měny.

Nejhorší recese od dob pádu komunismu

Slovensko a Slovinsko splnily kritéria na vstup do eurozóny, nyní se ale nacházejí v nejhorší recesi od dob, kdy padl komunismus.

Posilování eura uškodilo maloobchodním prodejcům, jako je slovenská sít supermarketů Coop Jednota. Ublížilo i výrobcům, například slovinskému producentovi bílé techniky Gorenje. Posilování zároveň brzdí zotavení jejich ekonomik z krize.

"Pokud jde o Slovensko a Slovinsko, silné euro ohrožuje jejich konkurenceschopnost," vysvětluje Simon Tilford, hlavní ekonom organizace Centre For European Reform. "Pokud se měna udrží, není pochyb o tom, že zkomplikuje už tak těžké časy."

Státy bez eura mají výhodu

Oba státy nejspíš ještě dalších pět let zůstanou jedinými postkomunistickými zeměmi, které mají euro.

Polsko uvažuje, že odloží svůj plán na přijetí na rok 2012. Maďarsko a Česko se nechystají vstoupit do eurozóny před rokem 2014 a recese v pobaltských státech Litvě, Lotyšsku a Estonsku je nejhorší v celé EU.

Bolest z přechodu na euro podle Jána Tótha, ekonoma banky UniCredit, převažuje nad dlouhodobými výhodami. Státy, jejichž měny jsou slabší, jsou totiž z hlediska vývozu konkurenceschopnější a z poklesu se mohou zotavit dříve.

Dlouhodobé zhodnocování východoevropským měnám předpovídá analytik Deutsche Bank Henrik Gullberg. Podle průzkumu, který si agentura Bloomberg objednala, posílí tyto měny k euru v příštím roce a půl až o 17 procent.

Euro může být nevýhoda

"Maďarsko je pro Slovensko čtvrtým největším maloobchodním prodejcem," říká pro agenturu šéf slovenské pobočky amerického výrobce čistících prostředků Procter&Gamble Viliam Trška.

Přiznává, že i on využil výhody silného eura a v Maďarsku si pořídit nový automobil o 30 procent levněji.

Ekonom Erste Bank Juraj Kotian připouští, že v době krize může být euro skutečně nevýhodou. "Menší členové eurozóny totiž nemohou devalvovat svoje měny, aby byli konkurenceschopnější."

 

Právě se děje

Další zprávy