Drábkovy dávky: Vnitro ztratilo smlouvu, hrozí mu trest

Tomáš Fránek
29. 8. 2012 16:35
Vnitro ztratilo originální dokumentaci týkající se "Drábkova" systému
Ministr práce Jaromír Drábek: Jeho systém na vyplácení sociálních dávek ani po půlroce nefunguje.
Ministr práce Jaromír Drábek: Jeho systém na vyplácení sociálních dávek ani po půlroce nefunguje. | Foto: Jan Langer

Aktualizovali jsme o informaci ohledně zahájení správního řízení.

Brno - Ministerstvu vnitra už hrozí vysoká pokuta za to, že ztratilo originály dokumentů důležitých pro vyšetření postupu ministra Jaromíra Drábka při rozdělování stamilionů korun za systémy na výplatu sociálních dávek.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž s vnitrem zahájil správní řízení, na jehož konci může být pokuta ve výši až deset milionů korun.

"Úřad zahájil správní řízení s ministerstvem vnitra ve věci možného spáchání správního deliktu neuchování dokumentace k veřejné zakázce Uzavření rámcové smlouvy na poskytování licencí k produktům Microsoft," řekl ve středu online deníku Aktuálně.cz předseda úřadu Petr Rafaj.

Vnitro muselo přiznat, že originály důležitých smluv nemá.

"Aktuálně nedisponujeme originálem dokumentace. Tento stav je způsoben nuceným odchodem při snižování stavů pracovníků resortu či odchodem odpovědných a věcně příslušných pracovníků z jiných než organizačních důvodů," napsal antimonopolnímu úřadu Miroslav Tůma, vrchní ředitel sekce provozu informačních a komunikačních technologií.

Klíčové dokumenty

Jde přitom o jeden z klíčových dokumentů, který je pro rozhodnutí, zda ministerstvo vnitra i ministerstvo práce a sociálních věcí porušily zákon, velmi podstatný.

Na základě smlouvy z roku 2008 o dodávkách licencí Microsoft totiž loni narychlo Drábkův úřad uzavřel šest dodatků, kterými přidělil zakázky za stovky milionů korun firmám bez výběrového řízení (zakázky získala třeba firma, na níž má vazby z minulosti ministr Jaromír Drábek i jeho náměstek Vladimír Šiška).

"Jednání ministerstva vnitra zásadním způsobem narušuje a brzdí správní řízení," uvedl už dříve pro deník Insider předseda úřadu Petr Rafaj.

Jančura se drží

Antimonopolní úřad nyní vede kvůli systému výplaty sociálních dávek dvě správní řízení. Jedno je společné na základě stížností společností Student Agency a OKsystem, to druhé vede z vlastní iniciativy.

Je přitom podstatné, že vlastní šetření zahájil úřad z moci úřední - takové řízení se zahajuje jenom v případech, kdy existuje skutečné, hmatatelné podezření, že došlo k porušení zákona. "Úřad získal z předložené dokumentace pochybnosti, zda ministerstvo vnitra a ministerstvo práce a sociálních věcí postupovaly v souladu se zákonem," řekl Rafaj.

A důležité také je, že se z řízení nepodařilo vyloučit společnost Student Agency patřící protikorupčnímu bojovníkovi s ostře nabroušeným jazykem Radimu Jančurovi. Ten požaduje radikální krok - chce smlouvy úplně zrušit.

Podrobnosti o celém případu naleznete v deníku Insider - zde.

 

Právě se děje

Další zprávy