Drábkův systém vyplácel dávky dvakrát, vymáhat je nelze

Tomáš Fránek
6. 8. 2012 5:30
Dvakrát vyplacené dávky nejsou přeplatek, lidé je vrátit nemusí
Foto: Vojtěch Marek

Brno - Nové počítačové systémy, které zajišťují výplatu sociálních dávek a jež bez výběrového řízení zprovoznilo ministerstvo práce a sociálních věcí, nedokázaly zabránit tomu, aby desítky lidí nedostaly dávky dvakrát.

A zdaleka nejde jenom o situaci na začátku roku, kdy duplicitní vyplácení dávek přiznal i ministr práce Jaromír Drábek.

Ze zprávy zpracované centrálním úřadem práce o fungování za prvního půl roku vyplývá, že ještě v květnu dostalo duplicitní dávky určené pro postižené 61 lidí (v únoru to bylo 91 duplicitních plateb).

„Dále při výplatě příspěvku na mobilitu v květnu došlo k chybě, která způsobila, že se 21 klientům vyplatily dávky, které jim náležely od začátku tohoto roku do dubna, ještě jednou," uvedl ve své zprávě centrální úřad práce.

Úřady práce tak v těchto případech vyplatily přes 80 tisíc korun navíc.

Nevyplacené nebo dvakrát vyplacené dávky se objevují i v dalších aplikacích, které se třeba týkají uchazečů o práci, tam ale úřad práce nijak nespecifikoval, kolika případů se to týká.

V květnu už měl přitom systém fungovat podle ministerstva bezchybně. Za dvojitou výplatu dávek mohou technické chyby v nově zaváděných aplikacích.

„Při výplatách příspěvku na mobilitu z nové agendové aplikace došlo v průběhu  prvního pololetí 2012 k několika problémům, které byly způsobeny technickými chybami v aplikaci," uvedl úřad práce ve své zprávě.

Zaplatí to firmy?

Úřady práce navíc dvakrát vyplacené dávky nemohou nijak vymáhat zpět a musí se spolehnout na slušnost lidí, kteří sami dávky vrátí.

„Duplicitně vyplacené dávky není možno považovat za přeplatek a od klientů je takto vymáhat, protože byly pobírány v dobré víře," uvedlo vedení úřadu práce ve zprávě, podle které bude chtít úřad peníze od firem, které nedobře fungující aplikace vytvořily.

Ministerstvo v reakci upřesnilo, že podle možností se přistupuje k uplatnění přeplatků v případě následných čerpání sociálních dávek u daného klienta.

Na systém na výplatu sociálních dávek za miliardy korun - vybraný bez jakékoliv veřejné kontroly - si už u Úřadu na ochranu hospodářské soutěže stěžoval podnikatel Radim Jančura a prověřují ho jak policisté z protikorupční policie, tak kontroloři NKÚ.

Návrh na prošetření postupu Drábkova ministerstva dala antimonopolnímu úřadu i společnost OKsystem. Tedy firma, která dodávala software na výplatu dávek a podpory v nezaměstnanosti do konce roku 2011 a jejíž systém Drábkův úřad stále využívá na výplatu podstatné části dávek.

Antimonopolní úřad nechce svoje šetření nijak komentovat, jeho šéf Petr Rafaj alespoň řekl, že úřad kvůli Drábkově systému vede už tři správní řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy