Díky e-Podání šetří ČSSZ a firmy stovky tun papíru

djl
29. 7. 2008 12:59
27 milionů dokumentů by na výšku měřilo 3,3 km
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Elektronická komunikace mezi úřady českými firmami se stává běžnou praxí . Jen službu e-Podání využívá pro komunikaci s Českou správou sociálního zabezpečení přes 71 procent firem s více než 25 zaměstnanci.

Vyplývá to z tiskové zprávy ČSSZ. Ta letos během prvního pololetí přijala v elektronické podobě téměř 27 milionů dokumentů. Takové množství dokumentů by v papírové podobě vážilo okolo 100 tun a vytvořilo "mrakodrap" o výšce 3,3 kilometrů.

Dokumenty mohou firmy i osoby samostatně výdělečně činné podávat prostřednictvím Portálu veřejné správy nebo na různých nosičích elektronických dat.

K elektronické komunikaci s ČSSZ bylo na konci pololetí zaregistrováno necelých 50 tisíc organizací, přičemž 30 tisíc z nich byly firmy s počtem zaměstnanců přesahujícím 25. Ty zaměstnávají celkem 3,3 milionu lidí.

Dalších 28 tisíc z celkového počtu organizací připadá na malé organizace s méně než 25 zaměstnanci. Zbytek pak tvoří osoby samostatně výdělečně činné.

Službu podávání dokumentů v elektronické podobě zavedla ČSSZ v roce 2005 u důchodového pojištění, postupně ji rozšiřovala i na další typy dokumentů. Hlavní výhodou služby je její nepřetržitá dostupnost a možnost dodatečných oprav a úprav dokumentů.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy