Další rána pro Sazku - snížený rating

Ekonomika Ekonomika
17. 12. 2010 14:44
Sazka musí splácet realitnímu magnátovi Vítkovi
Stavba arény stojí na počátku problémů Sazky
Stavba arény stojí na počátku problémů Sazky | Foto: Bestsport

Praha - Rána za ranou stíhá v posledních dnech společnost Sazka. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor podle agentury Reuters oznámila, že snížila rating dlouhodobých závazků loterijní společnosti Sazka na stupeň CC.

Doposud hodnotila závazky firmy známkou CCC-plus. Sazka uvedla, že v lednu nebude schopna zaplatit celou částku splatného dluhu, což podle S&P výrazně zvyšuje riziko platební neschopnosti firmy.

V tomto týdnu je to další špatná zpráva pro loterijní firmu. Server Motejlek například zveřejnil zprávu, že společnost dluží miliardáři Radovanu Vítkovi už téměř miliardu korun. Realitní magnát spojený s Czech Property Investments totiž odkoupil pohledávku loterijní společnosti od další banky.

K 400 milionům pohledávky, kterou získal od Raiffeisenbank před časem, nyní přidal ještě 500 milionů korun odkoupených od Komerční banky.

Dnes je soudný den

Právě dnes je splatná pohledávka, kterou Vítek koupil před týdnem od Raiffeisenbank. A splatná je i větší část další čtyřsetmilionové pohledávky od banky Fortis.

Sazka zřejmě Vítkovi nezaplatí. Listu Hospodářské noviny to ve čtvrtek naznačil miliardář a podnikatel Martin Ulčák, který za Sazku vyjednává s věřiteli a snaží se najít takové řešení, které by zabránilo pádu loterijní společnosti.

Podle šéfa ČSTV Pavla Kořana Sazka celou záležitost ustojí a spolu s ní i šéf Hušák. "Jsem přesvědčený o tom, že Sazka je z provozního pohledu zdravou společností, k dnešnímu dni vydělala víc než 1 miliardu 256 milionů korun. Takže to je fungující společnost. Problém je a abnormální dluhovou služnou, ale tam se dá najít i v dlouhodobém horizontu řešení," řekl ve vysílání Rádia Česko Kořan. 

Hušák má důvěru vedení ČSTV

Také angažmá podnikatele Radovana Vítka bere Kořan jako důkaz, že „je Sazka zachranitelná a že je to provozně ekonomicky zdravá společnost." 

„Neradi bychom se ale dělili o akcie, protože Sazka je pro nás stále významným a perspektivním zdrojem pro financování sportu," dodal na adresu Vítka Kořan. 

O tom, že by se za Sazku svým majetkem zaručil ČSTV a další sportovní svazy svým majetkem, se prý neuvažuje. Další záměry, jaké má se Sazkou, hodlá prý ČSTV podle Kořana zveřejnit v pondělí.

ČSTV vlastní například Skiareál Špindlerův Mlýn, areál na pražském Strahově či v Brandýse nad Labem.

 

Právě se děje

Další zprávy