Hypotéky ovládá nejistota. Nikomu se nechce riskovat

Pavla Adamcová Pavla Adamcová, hjp
24. 1. 2009 15:20
V nejbližších týdnech se výrazného pohybu sazeb nedočkáme, tvrdí analytici

Praha - Sazby hypotečních úvěrů jsou prakticky na stejné úrovni jako po většinu minulého roku a bez výrazných změn by měly být i v nejbližší době.

Průměrná úroková sazba sledovaná v Hypoindexu v prosinci dosáhla úrovně 5,69 procenta. Oproti listopadu se zvýšila o šest setin, v lednu byla na hodnotě 5,54 procenta. Na své maximu se dostala v srpnu, a to na 5,82 procenta.

Česká národní banka (ČNB) sice již několikrát srazila úrokové sazby a bude v tom podle analytiků pokračovat i v budoucnu, na hypoteční trh ale zatím dopadají kroky centrální banky jen tlumeně. 

Hlavně opatrně

Počátkem letošního roku snížení svých úrokových sazeb oznámila například mBank, Komerční banka, LBBW Bank a Raiffeisenbank.

České banky jsou nicméně při poskytování úvěrů stále obezřetné. Opatrnější jsou i domácnosti, které čekají, zda poklesnou ceny nemovitostí. V prosinci 2008 podle Hypoindexu hypoteční banky poskytly 4315 hypoték, což je o čtyři procenta méně než v listopadu a nejméně od února 2006. Tehdy bylo poskytnuto celkem 3538 úvěrů. 

Na trhu hraje a bude hrát jednu z hlavních úloh averze k riziku, která určuje rizikové prémie. Ty mají nyní růst, a umazat tak částečně vliv ČNB.

Důsledek finanční krize: rizikové prémie porostou

"Růst rizikových prémií je jedním z důsledků finanční krize - investoři preferují super-kvalitní věřitele, a rostou proto prémie, které musí za poskytnutí peněz platit rizikovější subjekty," dodává hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Bureš v nejbližším období očekává vzhledem k nárůstu rizikových prémií stabilní ceny hypoték. V horizontu roku by se měl projevit podle něj prudký pokles úroků ze strany ČNB i skutečnost, že v českém bankovním systému existují přebytky likvidity. "Sazby z hypotečních úvěrů by proto nakonec mohly poklesnout," odhaduje ekonom.

S tím souhlasí i hlavní ekonom Patria Finance David Marek. "S velkou pravděpodobností bude ČNB i nadále pokračovat ve snižování úrokových sazeb. V polovině roku by klíčová sazba ČNB mohla být na jednom procentu. Zřejmě to pomůže snížit i klientské úrokové sazby včetně hypoték. Nicméně klíčovou roli bude hrát situace na finančních trzích a averze k riziku určující rizikovou prémii."

Banky jsou ve svých přepovědích ohledně změny sazeb hypoték neméně opatrné. "V současné situaci je prakticky nemožné předpovědět, jak se budou sazby v budoucnu vyvíjet. Sazby kratších fixací klesají a zároveň stagnují sazby dlouhých depozit. Může to znamenat, že pro určité typy hypoték či fixací se úrokové sazby změní, v současné chvíli ještě přesně nevíme, kdy a v jakém rozsahu ke změně dojde," připouští Pavla Langová z tiskového centra České spořitelny.

Komerční banka, GE Money Bank ani například ČSOB změny sazeb v nejbližší době vůbec neplánují.

 

Právě se děje

Další zprávy