ČNB optimističtější než Kalousek, schodek bude 2,7 %

ČTK ČTK
15. 2. 2013 10:13
Vládní dluh se nebezpečně rychle blíží k hranici 50 procent v poměru k HDP
ČNB nevidí vývoj veřejných financí moc optimisticky.
ČNB nevidí vývoj veřejných financí moc optimisticky. | Foto: Reuters

Praha - Česká národní banka zhoršila pro letošní rok odhad vývoje deficitu veřejných financí na 2,7 procenta hrubého domácího produktu. Ještě v listopadu přitom počítala se schodkem 2,6 procenta. Vyplývá to z dnešní Zprávy o inflaci publikované ČNB.

S horším vývojem banka počítá i pro rok 2014, na kdy nově předpověděla deficit na 2,5 procenta HDP oproti listopadovým 2,4 procenta. Ministerstvo financí počítá letos s poklesem deficitu na 2,9 procenta.

Výrazněji zhoršila ČNB odhad vývoje celkového vládního dluhu, který je tvořen dluhem vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů. Podle odhadů by měl v poměru k HDP letos stoupnout na 48,2 procenta HDP a v roce 2014 na 49,6 procenta. V listopadu odhady ČNB počítaly jen s 45,3, respektive 46,9 procenta HDP.

Celkový vládní dluh podle kritérií pro přijetí eura nesmí překročit 60 procent HDP.

HDP bude letos stále klesat

V případě, že by platila připravovaná finanční ústava, tak podle současných návrhů by vláda musela kvůli překročení 48procentní hranice předložit sněmovně návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a rozpočtů státních fondů. Mezi základní prvky normy totiž patří stanovení maximálního limitu pro výši zadlužení. Při překročení 50procentní hranice by vláda musela požádat sněmovnu o vyslovení důvěry.

Podle ČNB, která oznámila minulý týden svůj nový odhad vývoje tuzemské ekonomiky, má letos HDP klesnout o 0,3 procenta. Příští rok počítá ČNB s růstem o 2,1 procenta.

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů (Pozemkový fond, Podpůrný a garanční lesnický a rolnický fond, Vinařský fond a další), Správy železniční dopravní cesty, transformační instituce Prisko, PPP Centra, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

 

 

Právě se děje

Další zprávy