Česká ekonomika prohloubila pád, loni ztratila procento

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 2. 2013 9:50
Přesně 1,1 %. Za poklesem stojí hlavně špatný vývoj ve stavebnictví a v průmyslu
Ministr financí Miroslav Kalousek - ilustrační snímek.
Ministr financí Miroslav Kalousek - ilustrační snímek. | Foto: Jan Langer

Praha - Česká ekonomika je v recesi a za celý loňský rok se propadla o více než jedno procento. Co hůř, meziroční pokles hospodářství se během roku postupně prohluboval.

Předběžné odhady Českého statistického úřadu ukazují, že za rok 2012 ekonomika klesla o 1,1 procenta.

V posledním čtvrtletí loňského roku klesl hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy meziročně o 1,7 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím pak o 0,2 procenta.

Pomohla spotřební daň

Na snížení ve čtvrtém kvartále měla vliv špatná situace ve stavebnictví, které doplácí na nízké investice jak vlády, tak podniků.

K poklesu navíc výrazně přispěl i zpracovatelský průmysl, především výroba dopravních prostředků. "Průmysl, který je v Česku jednostranně orientovaný, zažívá opět těžké období, když v prosinci výrazně klesla výroba aut. To samozřejmě ovlivňuje i jejich dodavatele a subdodavatele," reaguje Michal Kozub z Home Credit.

Horší výsledky než v posledním čtvrtletí roku 2011 zaznamenala i odvětví zemědělství a podnikatelských služeb.

Pozitivní vliv měl naopak nárůst spotřební daně z tabákových výrobků. To ovšem souvisí s tím, že se Češi předzásobovali před tím, než se od roku 2013 zvýšily sazby.

Za celých dvanáct měsíců skončily ve srovnání s rokem 2011 hůře zejména stavebnictví, zemědělství a také peněžnictví a pojišťovnictví. "Negativně přispěl též vývoj daní z produktů, jejichž meziroční pokles se přiblížil ke dvěma procentům," uvádí dále ČSÚ.

Domácnosti snížily své výdaje ve stálých cenách o více než 3 procenta. Podle Tomáše Volfa ze skupiny Citfin je slabá spotřebitelská poptávka daná hlavně vysokou nezaměstnaností. Jen pro připomenutí, bez práce bylo v lednu téměř 600 tisíc osob.

Pozitivně naopak v průběhu celého roku dopadl například vývoj zahraničního obchodu. Objem vyvezeného zboží a služeb totiž vzrostl o 4,3 procenta, a rostl tak o 2 procentní body více než dovoz.

"Přebytky čistého exportu nejsou schopny kompenzovat propad domácí poptávky. Tedy stále stejná písnička," komentuje Václav Franče z Raiffeisenbank.

Na konci roku mírné zlepšení

Recese v Česku má podle Volfa úplně jiný průběh než zpomalení, k němuž došlo v roce 2009. "Firmy jsou na pokles růstu mnohem lépe připraveny. Technicky je česká ekonomika sice v recesi, ale dá se říct, že se stále pohybujeme kolem nuly," uvádí analytik.

Že by letos došlo k zásadní změně, podle něj sice čekat nemůžeme, k pozvolnému růstu se ale podle něj HDP vrátí.

"Pro letošní rok očekáváme stagnaci. Zatímco první pololetí by mělo být ještě v červených číslech, v závěru roku již očekáváme známky oživení, které by se mělo výrazněji projevit v následujících letech," shrnuje Jiří Moser z PwC Česká republika.

"Pokud se spotřebitelé proberou z letargie a pomůžou svou spotřebou ekonomice, tak by v druhé polovině mohl přijít opět ekonomický růst," očekává Kozub, podle kterého ale rozhodně nepůjde o raketový start. Oživení totiž bude bránit řada brzd, ať už omezování rozpočtových výdajů, nebo pokračující vysoká nezaměstnanost.

 

Právě se děje

Další zprávy