ČNB: Lednová platební bilance má přebytek 4,8 miliardy

hjp
13. 3. 2008 12:00
Za celý rok 2008 se očekává naopak schodek
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Běžný účet platební bilance v lednu dosáhl přebytku ve výši 4,8 miliardy korun. O výsledek se přičinila především obchodní bilance a bilance služeb.

Výsledky ve čtvrtek zveřejnila Česká národní banka.

Platební bilance je peněžní vyjádření transakcí mezi ekonomikou České republiky a jejími zahraničními partnery za určité období.

"Lednový výsledek byl lepší než očekávání," uvedl hlavní ekonom společnosti Atlantik FT Petr Sklenář. Celkové výsledky ale byly bez výrazných překvapení.

Lednová obchodní bilance skončila s přebytkem 15,2 miliardy korun. Pozitivním saldem ho doplnila bilance služeb ve výši 4,4 miliardy korun. "Na druhou stranu odliv dividend se rozjíždí až na konci druhého čtvrtletí, a proto bilance výnosů vykázala schodek "pouze" 12,9 miliardy korun," doplnil Sklenář.

Za celý letošek by měla mít platební bilance schodek

Běžný účet platební bilance za celý loňský rok vykázal schodek 88,9 miliardy korun. Deficit by se měl v roce 2008 ještě rozšířit.

"Poklesne přebytek obchodní bilance a naopak vzroste objem výnosů plynoucích do zahraničí především v podobě dividend a podílů na zisku," vysvětluje Helena Horská z oddělení Ekonomického výzkumu Raiffeisenbank. Utahující se úvěrové podmínky podle ní ve světě nutí zahraniční vlastníky stahovat peníze z poboček a přerozdělovat je tam, kde je potřeba výrazněji investovat.

"V následujících letech ale počítáme s postupným poklesem deficitu běžného účtu až pod 2 procenta HDP, a to především díky zlepšující se obchodní bilanci a bilanci služeb," doplňuje Horská.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy