ČNB: Konkurz na Agrobanku je chyba

ČTK
23. 3. 2007 12:17
Praha - Viceguvernér ČNB poslal dopis akcionářům Agrobanky. Konkurz, který chtějí vyhlásit, totiž podle něj může ohrozit GE Money Bank.
Hlavní průčelí budovy České národní banky v centru Prahy naproti Obecnímu domu
Hlavní průčelí budovy České národní banky v centru Prahy naproti Obecnímu domu | Foto: www.cnb.cz

Pokud by akcionáři na zkrachovalou Agrobanku Praha vyhlásili konkurz, hrozí, že do konkurzní podstaty bude zahrnuta i GE Money Bank. Tyto informace přinesl server Euro OnLine.

Dopis, který akcionářům rozeslal Miroslav Singer, hovoří o tom, že by bylo mnohem výhodnější se s GE raději najít společnou řeč.

Jedním z věřitelů zkrachovalé Agrobanky je i samotná ČNB. Podle Singera je možné, že by při dohodě došlo i ke kapitalizaci pohledávky ve výši 17,2 miliardy korun. To znamená, že by ČNB získala místo pohledávky podíl na základním jmění.

Foto: Jaroslav Jiřička

GE zásadně proti

Banka GE Money Bank ale vše vyvrací.
 
"GE Money Bank naprosto odmítá všechny spekulace, že by mohla být zahrnuta do konkurzní podstaty týkající se majetku Agrobanky Praha. Tyto nároky jsou právně neopodstatněné," uvedla tisková mluvčí Eva Chaloupková.

Singer si podle Eura zřejmě tak jist právním postavením GE Money Bank není, když vyzývá obě strany k vzájemné dohodě. Ta prakticky nemůže znamenat nic jiného, než že GE akcionáře AGB finančně odškodní.

Akcionáři Agrobanky se mají sejít na mimořádné valné hromadě 30. března. Do té doby však již může být návrh na prohlášení konkurzu podán a konkurz možná i prohlášen, upozorňuje Euro.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Po Motoinvestu potopa

Všechny problémy mají svůj původ v roce 1996, kdy na Agrobanku Praha, tehdy ovládanou společností Motoinvest, byla uvalena nucená správa. ČNB v roce 1998 prodala zdravou část koncernu GE a do nově vzniklého bankovního domu ještě vložila 20 miliard korun.

Akcionáři Agrobanky, kterým zůstal jen zadlužený zbytek společnosti a kteří s prodejem koncernu GE nesouhlasili, podali žaloby na neplatnost kupní smlouvy.

V těchto soudních sporech zatím nebylo vyneseno pravomocné rozhodnutí. Nicméně do dnešního dne nebyl soudem do obchodního rejstříku prodej zdravé části podniku zapsán, uzavírá Euro.

 

Právě se děje

Další zprávy