Spořitelna vládne velké trojce bank

dkl, ČTK
28. 2. 2007 11:20
Praha - Česká spořitelna je nejziskovější bankou v zemi, zároveň se pyšní i největším počtem klientů.

Podle výsledků, které dnes zveřejnila Česká spořitelna (ČS) a Komerční banka (KB), patří na stupeň vítězů právě Spořitelna se ziskem 10,39 miliardy korun. Jako jediné se jí letos podařilo prolomit hranici deseti miliard.

V závěsu zůstala ČSOB se svými 9,5 miliardami čistého zisku. K tomu jí ale dopomohl prodej budov za 652 milionů korun. Bez této "injekce" by skončila až na třetím místě za KB, která od svých klientů dokázala získat 9,12 miliardy čistého.

Zaměřeno na malé

Česká spořitelna, stejně jako její rivalové, se snaží získat především vliv na trhu spotřebních úvěrů a úvěrů malým a středním podnikům.

Foto: Aktuálně.cz

Doby, kdy se banky zaměřovaly na velké podniky a financování gigantických operací, jsou pryč.

ČS lidem loni rozpůjčovala na nákupy o šestnáct procent víc než v roce předešlém. Celkem její klienti za spotřební zboží dluží 47,7 miliardy korun. Firmy ústavu dluží 119 miliard, a to především právě zásluhou růstu úvěrů pro malé a střední podniky.

Konkurenční KB zvýšila objem poskytnutých úvěrů dokonce o pětinu. Ve shodě s ČSOB zaměřuje svůj pohled na hypotéky a financování bydlení. Modrá pyramida, dceřiná společnost KB, zvýšila objem hypoték dokonce o 32 procent, spotřebitelské úvěry přes společnost Essox narostly o 27 procent.

Zisky společností poputují do různých koutů Evropy. Zatímco Českou spořitelnu vlastní rakouská Erste bank, většinovým vlastníkem Komerční banky je francouzská Société Générale. Téměř sto procent ČSOB pak vlastní belgická KBC.

 

Právě se děje

Další zprávy