Češi si půjčili sto miliard na útraty

dkl, ČTK
17. 1. 2007 16:35
Praha - Rok 2006 si připíše další rekord, tentokrát v objemu zadlužování českých domácností. Jen na spotřebitelských úvěrech se zvýšilo o více než sto miliard.

Je to vůbec poprvé, co si občané Česka na své nákupy půjčili tak velkou částku. Předloni to bylo "jen" devadesát miliard. Vyplývá to z výsledků bank a odhadů analytiků. Přesné číslo bude známo, až budou hotovy uzávěrky finančních institucí.

Pomalu se ale snižuje tempo každoročního růstu. Zatímco v roce 2005 byl roční nárůst třicet procent, loni se snížil na dvacet. Přesto se jedná stále o jeden z nejrychleji rostoucích produktů na finančním trhu.

Velmi dobré výsledky zaznamenala především ČSOB spolu s Poštovní spořitelnou. ČSOB rozpůjčovala 4,2 miliardy korun, což je o polovinu více než o rok dříve. Její menší sestra potom mezi své klienty rozdělila 1,34 miliardy, což značí nárůst o sedmdesát procent.

Foto: Aktuálně.cz

Půjčují giganti i malí

České spořitelně se ovšem také dařilo. Sice poskytla jen o necelých pět procent víc spotřebitelských úvěrů, jejich objem ale dosáhl téměř dvaadvaceti miliard korun.

Úspěchy na poli úvěrů na nákupy si ale připisují i menší banky. GE Money Bank poskytla 12 miliard, Raiffeisenbank vyhověla patnácti tisícům zájemců a poskytla jim 1,2 miliardy korun.

"Zajímavým faktem je, že klienti si půjčují v průměru výrazně více než v roce 2005. Průměrná výše úvěru loni dosáhla 80 tisíc korun, zatímco o rok dříve to bylo necelých 70 tisíc," uvedl mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Například u ČSOB se průměrná poskytnutá částka loni zvýšila o 40 procent na 112 tisíc korun.

I hypotéky patří k velmi oblíbeným druhům úvěru
I hypotéky patří k velmi oblíbeným druhům úvěru | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Půl bilionu na dluh

České domácnosti ke konci listopadu dlužily bankám a finančním institucím 524,9 miliardy korun.

Stejně jako spotřební úvěry zažívají hvězdné časy hypotéky. I u nich totiž analytici odhadují, že se objem nově poskytnutých půjček na bydlení zvýšil nad sto miliard korun.

Dobrá ekonomická situace, nízké úrokové sazby a růst reálných mezd tak lidem dávají odvahu zadlužovat se nejen na dlouhou dobu, ale hlavně utrácet za spotřební zboží na dluh.

 

Právě se děje

Další zprávy