Cizinci zřejmě získají snazší přístup k půdě

Red DOM, čtk
14. 3. 2007 17:37
Praha - Cizinci budou zřejmě moci snáze nakupovat českou půdu. Počítá s tím vládní novela devizového zákona, kterou Sněmovna poslala do dalšího čtení.
Žádají o důvěru, Jiří Paroubek je proti.
Žádají o důvěru, Jiří Paroubek je proti. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Znamená to, že v příštích týdnech se budou předlohou zabývat sněmovní výbory - a pak jej pošlou do dalšího čtení.

Cizincům by mělo nově stačit, aby se zaregistrovali jako zemědělští podnikatelé. Odpadla by jim podmínka tříletého pobytu v tuzemsku.

Předkládající ministři financí Miroslav Kalousek a zemědělství Petr Gandalovič návrh obhajovali, zástupci ČSSD i KSČM byli podle očekávání proti.

Kalousek i Gandalovič opakovaně zdůrazňovali, že se vládní návrh nesnaží prolomit přechodné období pro nákup zemědělské půdy, které ČR s EU vyjednala do roku 2011.

ČSSD: Braňme naše zemědělce

Stínový ministr zemědělství ČSSD a stávající předseda poslaneckého klubu Michal Hašek ale varoval, že čeští zemědělci budou vystaveni náporu kapitálově silnější konkurence ze zahraničí. Podobně se vyjadřovali další představitelé opozice.

"V situaci, kdy dosahujeme na 70 procent dotací, tak je to věc, která je svým způsobem nemravná, abychom nebránili naše zemědělce," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Kalousek zdůraznil, že pokud by ČR novelu nepřijala, hrozil by jí postih od Evropského soudního dvora. Kromě toho by stát čelil množství žalob zájemců o půdu, v nichž by podle něj neměl šanci obstát.

Vláda: Pokud zákon nepřijmeme, hrozí nám soud

Po třech letech, tedy v létě letošního roku, čeká ČR hodnocení, jak dodržuje podmínky z přístupové smlouvy. Je zřejmé, že v tomto případě bude konstatováno elementární porušování, prohlásil. Tím se podle něj Česko vystavuje riziku správního řízení a následným sankcím.

To ale odmítl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. "Já si myslím, že žádné drama nehrozí, pokud tento zákon zamítneme," oponoval. Výhradami se netajil ani předseda zemědělského výboru Jiří Papež (ODS).

Topolánek o verbálním vyměšování opozice

"Podle mého názoru není důvod měnit nyní platnou legislativu, kterou navíc nikdo nenapadl a nikdo nezpochybnil," řekl. Dosavadní systém prodeje státní půdy navíc vyhovoval a poskytoval českým podnikatelům sice minimální, ale alespoň částečnou ochranu, dodal.

V diskusi vystoupil hlasitě i premiér Mirek Topolánek. Prohlásil mimo jiné, že debata připomíná "verbální vyměšování". Dodal, že ještě ve Sněmovně nezažil takovou míru nacionalismu, xenofobie a antievropanství jako při projednávání devizového zákona.

Na jeho vystoupení reagoval předseda klubu poslanců KSČM Pavel Kováčik a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Bývalý premiér komentoval Topolánkův projev slovy, že to, co předvedl, je "skutečná ostuda".

 

Právě se děje

Další zprávy