Chtěli práci domů. Poslali stovku, firma se neozvala

Jiří Hloušek
12. 11. 2008 9:45
Zákon je na takové zloděje krátký

Brno - "Naletěla jsem. Poslala jsem firmě stovku za falešnou nabídku práce," líčí Zdeňka Štěpánková v internetové diskusi podvedených zájemců o práci. "Jsem vdova s děckem a sto korun je pro mě peníz."

Marně doufala, že si domácí prací přivydělá, na slíbenou smlouvu a materiál ke zpracování však čeká dodnes. A není sama.

"Firma nabízí domácí práci studentům, maminkám na mateřské dovolené, důchodcům, prostě všem," stojí na webu firmy, kterou diskutující serveru brno.unas.cz označili za podvodnou.

"Webové stránky firmy působí seriózním dojmem, i já poslala poplatek," ozvala se redakci Aktuálně.cz Kateřina Bravencová, další rozhněvaná oběť.

Napálených přibývá a podvodníci si mnou ruce. "Nad stokorunou totiž lidé často mávnou rukou, nehledě na případné výdaje za právníka. Právě proto může tento byznys téměř bez rizika vynášet," říká právník Sdružení ochrany spotřebitelů Tomáš Palla.

Mluvčí pražské kriminální policie Pavla Kopecká dodává, že dokázat vinu podvodníka není snadné - postižení se musí spojit. Kopecká připouští, že je zákon na zloděje stovek krátký. "Je to těžké, byla by třeba změna legislativy," říká.

Jak poznat podvodníky?

  • Na co si dát pozor při hledání práce na doma:
  • registrační poplatek (zcela jistě jde o podvod)
  • webové stránky (často se tváří seriózně, ale odkazy nefungují, chybí kontakt)
  • existence firmy (obvykle chybí v obchodním rejstříku)
  • dlouhý seznam "firem" i jedinců, kteří si nechávají platit za falešné pracovní nabídky, naleznete na stránkách brno.unas.cz

Jak okrádat bez rizika?

"Výdělky se pohybují od 3500 Kč do 6000 Kč měsíčně," láká web firmy nabízející domácí práci v podobě kompletování korespondenčních reklamních nabídek.

Podmínkou pro získání práce je zaplacení poplatku. "Registrace" v tomto případě stojí sto korun. Jindy padesát či rovnou tisíce.

"Domácí práce je podložena smlouvou, náš pracovník vás osobně navštíví, tudíž nemusíte nikam jezdit," ujišťuje na svém webu podvodná firma.

"Prosím, zasílejte objednávku s poplatkem obyčejnou poštou. Doporučené zásilky nám ztěžují administrativu a vyřízení práce je o to zdlouhavější," vybízí firma zájemce. Ale i toto je trik.

"Firma se snaží zájemce o práci připravit o podací lístek, tedy důkaz toho, že obálku zaslali," míní Palla.

Podstatné je, že popsaná firma není k nalezení v obchodním ani živnostenském rejstříku.

Spojte se, radí policie i právník

Právník Palla míní, že může být čin klasifikován jako trestný. "Pokud firma uvádí zájemce o práci v omyl záměrně a bezdůvodně se obohacuje, jedná se o podvod. Způsobená škoda však musí být nikoli neparná," vysvětluje.

A to je hlavní problém - jedinec mnoho nezmůže. Jediná firma však dokáže napálit mnoho lidí a souhrnná škoda může být vysoká.

"Do pěti tisíc se jedná o přestupek. Nad tuto částku jde o podvod, dalším přečinem by mohlo být krácení daně," dodává Kopecká.

Paragrafy jsou na zloděje stovek krátké. Málokdo je ostatně ochoten kvůli stovce vést například občansko-právní spor
Paragrafy jsou na zloděje stovek krátké. Málokdo je ostatně ochoten kvůli stovce vést například občansko-právní spor | Foto: Aktuálně.cz

"Lidé musí spojit síly," shoduje se s Pallou. "Postižené může zastoupit společný právník, anebo své svědectví připojí k trestnímu oznámení ve věci podvodu, které podá jeden z postižených," vypočítává možnosti.

Postižených však musí být tolik, aby celková částka přesáhla pět tisíc. Pachateli by v takovém případě hrozily až dva roky vězení.

Další možností je občanskoprávní žaloba. "Podvodníci by v případě úspěchu žalující strany byli povinni vrátit peníze," vysvětluje Kopecká.

Jak nenaletět? Neposílat peníze!

"Podobné případy již policie řešila, vždy se přihlásili jedinci a právě kvůli malé způsobené škodě nebylo prokázáno spáchání trestného činu," říká mluvčí policie. "Pokud je poplatek podmínkou pro zahájení pracovního poměru, neposílejte jej," vyzývá případné důvěřivce.

"V každém případě je nutné zkoumat, zda je firma vedena v obchodním či živnostenském rejstříku," dodává mluvčí.

Počínání pochybných zaměstnavatelů na podnět redakce Aktuálně.cz prověřuje oddíl pro šetření hospodářské kriminality Policie ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy