Chtějí po vás zálohu na dotovaný byt? Nepřípustné

Tomáš Fránek
2. 4. 2008 11:00
Louny musí vrátit 960 tisíc od státu
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Města si musí vybrat. Buď budou čerpat dotace na městské byty od státu, nebo na ně budou vybírat dary, půjčky či předplacené nájemné od budoucích nájemníků.

Městské byty stavěné za pomoci obou podpor porušují podmínky pro možnost čerpání dotací od státu a město pak nemá na dotaci nárok.

Rozhodl tak Nejvyšší správní soud, když posuzoval spor města Louny a Finančního ředitelství v Ústí nad Labem. Město mělo totiž vrátit přes 900 tisíc korun od Státního fondu rozvoje bydlení určených na výstavbu nájemních bytů ve městě.

Porušení pravidel

Problém byl v tom, že Louny ještě před dokončením bytů a částečně po podpisu smlouvy s fondem o poskytnutí dotace vybraly obálkovou metodou od tří budoucích nájemníků bytů zálohové budoucí předplacené nájemné ve výši 927 tisíc korun.

Fond pak po kontrole zjistil pochybení a zálohově poskytnutou dotaci nepřiznal. Finanční úřad pak začal po Lounech vymáhat vrácení 960 tisíc korun, které město dostalo zálohově od státu.

Město berní úřad zažalovalo. Krajský soud v Ústí nad Labem ale rozhodl, že město porušilo smlouvu o poskytnutí státní dotace.

"Příjem předplaceného nájemného od budoucích nájemců představuje porušení podmínek smlouvy, a to zejména podmínky, jímž se příjemce dotace zavazuje k tomu, že nebude od budoucích nájemců bytů požadovat žádné finanční ani věcné plnění," rozhodl soud.

Louny s tím ale nesouhlasily a poslaly stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle zástupců města nedošlo ke zneužití peněz, nebyly využity nehospodárně.

Nic jsme nezpronevěřili

"Dotaci jsme řádně prostavěli, vytvořili tři nové byty, které jsme spolufinancovali, a účel smlouvy tak byl zcela naplněn," uvedli zástupci města ve stížnosti.

Nejvyšší správní soud ale tuto stížnost zamítl. Podle senátu vedeného soudcem Radanem Malíkem Louny podmínky smlouvy porušily.

"Závazek stěžovatele (města Louny), že od budoucích nájemců bytů, postavených s použitím dotace z prostředků Státního fondu rozvoje bydlení, nebude požadovat žádné finanční ani věcné plnění, byl jednoznačně jednou z podmínek poskytnutí dotace," uvedli soudci.

Louny tak podle Nejvyššího správního soudu jednoznačně porušily pravidla. "V této souvislosti je třeba zdůraznit, že smluvní podmínky pro přidělení dotace byly ze strany stěžovatele s největší  pravděpodobností  porušeny vědomě," dodali soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy