Ojedinělé: Nájemník doplatí činži zpětně, řekl soud

Tomáš Fránek
5. 10. 2007 15:25
Unikátní rozsudek v kauze regulovaných nájmů

Brno - Unikátní rozsudek v kauze regulovaných nájmů vydal Obvodní soud v Praze 4. Nájemník v bytě s regulovaným nájemným je podle tohoto verdiktu povinen doplatit za čtyři roky zpětně nájemné ve výši pět tisíc korun měsíčně.

Právě pět tisíc korun je totiž rozdíl mezi regulovaným nájemným a tím, co po svém nájemníkovi požadoval majitel domu. Podle soudu oprávněně, zpětné nájemné má nájemník doplatit už od srpna 2003.

Doplácíme snad taxikářům?

Verdikt, o kterém informoval na internetových stránkách šéf Sdružení na obranu nájemníků a sociálně demokratický poslanec Stanislav Křeček, je tak v rozporu s tím, jak v několika případech rozhodl Nejvyšší soud.

Ten totiž ve sporech mezi majiteli domů a nájemníky o doplacení částky na činži rozhodl, že na zpětné vyplacení peněz nemá vlastník domu nárok.

Občanské sdružení majitelů domů označuje rozhodnutí pražského soudu za zcela unikátní.

Sdružení na obranu nájemníků přirozeně vystoupilo s kritikou. Přirovnává verdikt k situaci, kdy by lidé měli doplácet zpětně taxikářům za několik let starou cestu.

"Zákon nemůže působit zpětně. Rodina nájemníka přece nenese žádnou odpovědnost za to, že obvodnímu soudu trvalo projednání vcelku jednoduché žaloby plných 5 let," uvádí na internetových stránkách sdružení Stanislav Křeček.

Spory zavinili politici

Podle něj by se nájemníci, kdyby už v roce 2003 věděli, že mají platit tak vysoký nájem, poohlíželi po jiném bydlení.

Stovky sporů o doplacení regulovaného nájemného zavinila nečinnost českých politiků, kteří na situaci poté, co předpis upravující regulaci nájemného zrušil Ústavní soud, nijak nereagovali a neřešili ji.

Kvůli tomu si na Česko ve Štrasburku u Evropského soudu pro lidská práva stěžuje přes čtyři a půl tisíce majitelů domů.

Sdružení nájemníků už vyzvalo štrasburský soud, aby odmítl stížnost majitelů domů. V dopise adresovaném soudu mimo jiné uvádí, že náklady na správu domů nedosahují ani cílového regulovaného nájemného pro rok 2010, natož aby odpovídaly tržnímu nájemnému.

Bytů s regulovaným nájemným je v České republice zhruba 700 000, stejným dílem se o ně dělí obce a soukromí majitelé.

 

Právě se děje

Další zprávy