Byty jsou drahé a experti si mohou říkat, co chtějí

Petr Jemelka Petr Jemelka
2. 2. 2010 13:20
Průzkum Medianu o tom, co si lidé myslí o cenách nemovitostí
Bytový dům Na Topolce. Autoři: Oldřich Hájek, Tomáš Pavlík, Laco Fecsu, Olga Rosová-Kostřížová, Jaroslav Šafer - Šafer Hájek architekti s.r.o.
Bytový dům Na Topolce. Autoři: Oldřich Hájek, Tomáš Pavlík, Laco Fecsu, Olga Rosová-Kostřížová, Jaroslav Šafer - Šafer Hájek architekti s.r.o. | Foto: stav

Praha - Přestože ceny nemovitostí již delší dobu klesají, většina Čechů se stále domnívá, že je bydlení příliš drahé.

Zjistila to agentura Median, v jejímž průzkumu 41 procent dotázaných respondentů uvedlo, že ceny bytů a domů jsou příliš vysoké. S odpovědí, že je bydlení spíše drahé, se ztotožnilo dalších 32 procent dotázaných.

Možná i proto, že nové nemovitosti se dají pořídit jen draze, projevuje spokojenost se svým současným bydlením většina lidí - přesně 62,2 procenta respondentů.

Pro stavební spořitelny či hypoteční banky bude nelibě znít další údaj Medianu. O koupi nového bytu či domu v blízké budoucnosti uvažuje pouze jedenáct procent dotázaných. Ale banky vědí, na koho zaútočit: v této skupině mají drtivou převahu lidé ve věku 30 - 39 let.

Je libo? Byt v paneláku až za 50 milionů. Podívejte se

Terénní výzkum společnosti Median probíhal loni půl roku a vyzpovídáno bylo celkem 7 377 lidí.

Experti na realitní trh dodávají, že ceny nemovitostí v současné době na dně a brzy se od něj odrazí. Proto je pro koupi bytu či domu vhodná doba právě teď.

"Předpokládáme, že se pokles cen rezidenčních nemovitostí letos zastaví, v závěru roku mohou v závislosti na kvalitě a rozsahu nabídky v dané lokalitě začít ceny i mírně stoupat," míní analytička King Sturge Iva Nováková.

 

Právě se děje

Další zprávy