ČEZ přišel v Albánii o licenci, chystá se na arbitráž

ČTK ČTK
21. 1. 2013 15:26
Firma podle regulátora nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě
Foto: Reuters

Tirana/Praha - Albánský regulační úřad se rozhodl odebrat české energetické společnosti ČEZ licenci na distribuci elektřiny. Firma podle úřadu nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě.

Podle ČEZ je postup albánských úřadů v rozporu s tamními zákony a společnost podá proti rozhodnutí formální protest. „Zároveň ČEZ podnikne kroky k zahájení mezinárodní arbitráže,“ řekla ČTK mluvčí Barbora Půlpánová.

V prosinci albánská vláda ČEZ obvinila, že jí dluží miliardu dolarů (cca 19 miliard korun) na škodách, které v zemi údajně způsobil. V lednu 2013 pak regulátor zahájil řízení směřující k odebrání licence a už tehdy zástupci ČEZu počítali s tím, že k odebrání licence dojde.

Albánský regulátor zároveň s odebráním licence distribuční společnosti CEZ Shpërndarje určil administrátora, který převezme správu firmy. Podle Půlpánové ztrácí Skupina ČEZ tímto rozhodnutím svá akcionářská práva v albánském distributorovi.

"Společnost ČEZ s tímto postupem, kdy o fungování společnosti svévolně rozhoduje pouze regulační orgán, zásadně nesouhlasí a považuje ho za neslučitelný nejen s jakýmikoliv evropskými normami, ale i s albánskými zákony. Bezprostředně proto podá žalobu a uvědomí albánskou vládu o svém záměru zahájit arbitrážní řízení," uvedla Půlpánová.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, když za zhruba 102 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun v dnešním kurzu) koupila 76 procent v tamním distributorovi. Loni se ale dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

CEZ Shpërndarje se také potýká se špatnou platební morálkou albánských odběratelů. V listopadu odpojila od sítě státní vodárny, aby je přinutila zaplatit dluhy za dodávky elektřiny, které činily 38 milionů eur (970 milionů korun). Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila.

Albánské úřady naopak obviňují ČEZ, že v zemi nedostál svým závazkům. V prosinci albánská vláda českou skupinu obvinila, že jí dluží miliardu dolarů (cca 19 miliard korun) na škodách, které v Albánii údajně firma způsobila. ČEZ ale vyjádřil pochybnosti o výši dluhu. Albánská vláda prý české energetické společnosti nevysvětlila, z jakých položek se částka skládá.

Nezdařená investice v Albánii může Skupině ČEZ podle ratingové agentury Moody's způsobit ztrátu v hodnotě až pěti miliard korun. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš ale počátkem ledna v médiích uvedl, že celková ztráta bude pravděpodobně nižší. Na pět miliard korun by se podle něj vyšplhala tehdy, kdyby česká společnost v arbitrážním řízení nezískala vůbec žádnou náhradu škody.

ČEZ také už v listopadu kvůli situaci v Albánii vznesl žádost o náhradu škody ze záruky, kterou energetické společnosti poskytla Světová banka. ČEZ si záruku ve výši 60 milionů eur (1,5 miliardy korun) vyjednal před vstupem na albánský trh jako prostředek ochrany investic v nekonsolidovaném podnikatelském prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy