Čeští rodiče ušetří za školní pomůcky, platí 2,5 tisíce

Ekonomika Ekonomika
31. 8. 2009 23:11
Rodiče utrácí jen 2500 korun za dva roky. Je to méně než v jiných zemích.
Sešity, učebnice, penál, psací potřeby i aktovka. Rodiče v Česku utratí za školní pomůcky 2500 korun jednou za dva roky
Sešity, učebnice, penál, psací potřeby i aktovka. Rodiče v Česku utratí za školní pomůcky 2500 korun jednou za dva roky | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Zatímco se jedni zkušeně předzásobují, druzí čekají až na informace, které děti přinesou v prvním týdnu ze školy.

Nákupu školního vybavení se však žádný rodič školáka nevyhne. A utratí za ně přibližně 2500 korun. Alespoň k takové částce dospěla GE Money bank v mezinárodní anketě.

Z dvanácti zemí, kde se anketa uskutečnila tak patří Česká republika mezi ty, kde rodiče utratí za školní potřeby nejméně peněz.

"Zajímavé je i to, že na rozdíl od jiných zemí nakupují čeští rodiče pomůcky jen jednou za dva roky, kdežto v cizině převažují každoroční nákupy," upozornila mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáčková.

Z dvanácti zemí, mezi nimiž byly i Spojené státy, Chorvatsko, Německo nebo třeba Libanon, zaplatí za základní vybavení rodiče nejvíc v Austrálii - přibližně 6500 korun ročně. Tato částka však zahrnuje i náklady na školní uniformu a předepsanou obuv.

Děti zároveň dostávají zdarma některé pomůcky a některé z nich dokonce veškeré vybavení díky grantům a různým dárcům.

Stejně vysokou částku jako čeští rodiče platí podle zjištění banky i rodiče v Kazachstánu a na Slovensku. V těchto zemích také podobně jako v Česku dostávají děti ve škole některé učebnice, v Česku navíc i část výbavy pro prvňáčky.

Ještě méně, 1500 korun, utratí rodiče vietnamských školáků. Ti navíc nedostávají ve škole žádné pomůcky zdarma. Na opačném konci žebříčku stojí s 5000 korunami na vybavení Francouzi, Němci, Britové a Turci. Výbava, kterou dětem poskytne škola, se různí. Od pouhých učebnic až po poskytnutí přenosného počítače pro studijní účely.

Móda rodiče moc nezajímá

Podle mluvčí mají Češi výhodu v tom, že školní potřeby jsou v česku levnější než leckde jinde. "Vybavení pro školáky je u nás levnější než v ostatních zemích, ve srovnání s Austrálií dokonce až třikrát Pokud však mají rodiče víc dětí školou povinných, mohou se náklady na školní výbavu vyšplhat hodně vysoko," poznamenala Dvořáčková.

Čeští rodiče jsou také v porovnání ostatními zeměmi mnohem odolnější vůči módním trendům. Ty mají u vybavení do školy většinou podobu populárních postav z filmů nebo postaviček z animovaných seriálů.

"Rodiče v zahraničí nejčastěji vybírají školní pomůcky podle trendů, které jsou v dané době mezi dětmi populární. Nejčastěji se dnes tedy na školních taškách a penálech objevují protagonisté High School Musical, postavičky z Disney filmů, Harry Potter či Transformers. V Čechách a například na Slovensku se rodiče nejprve orientují dle funkčnosti školní výbavy, teprve poté vybírají dle motivů školních pomůcek," dodala mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy