Česko řeší další problém s eurem. Má vysokou inflaci

mp
18. 12. 2007 16:20
Země neplní už druhé maastrichtské kritérium
Foto: Evropská komise

Praha - K přijetí eura je Česko zase o něco dál. Ministerstvo financí společně s centrální bankou dnes vydalo zprávu, která přiznává, že země neplní další maastrichtské kritérium pro přijetí společné měny - má vysokou inflaci.

V loňském roce se přitom Česká republika potýkala pouze s deficitem veřejných rozpočtů, ostatní kritéria splňovala. V souvislosti s vládní reformou veřejných financí ale stoupne inflace nad tolerovanou hranici. Na vině je především zvýšení nepřímých daní.

Ministerská zpráva ale tvrdí, že jde pouze o dočasnou krizi. "Po odeznění tohoto jednorázového šoku plynoucího z administrativních opatření se inflace vrátí na nižší úroveň, pozorovanou v minulých letech," píše se v materiálu.

Deficity neplníme už od vstupu do unie

Klíčovou překážkou pro vstup země do eurozóny však zůstávají deficity veřejných financí, jejichž limity Česko neplní už od vstupu do Evropské unie.

Schodek má podle unijních pravidel tvořit maximálně tři procenta HDP, ale ani letos se podle ministerstva nepovede dostat pod tuto hranici - očekává se deficit 3,4 procenta.

Další kritéria - státní dluh a průměrnou výši dlouhodobých úrokových sazeb - Česká republika zatím splňuje.

Vláda také zatím nestanovila žádné pevné datum, do něhož chce společnou evropskou měnu přijmout. Rok 2012, o němž se nejčastěji spekulovalo, před měsícem označil premiér Mirek Topolánek za nereálný.

 

Právě se děje

Další zprávy