Euro v roce 2012 nejspíš nepřijmeme, říká Topolánek

mp
18. 11. 2007 23:50
Přednost má reforma zdravotnictví a důchodů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Placení eurem se Češi nejspíš nedočkají ani v roce 2012. Předseda vlády Mirek Topolánek to dnes řekl v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.

Podle jeho slov je nejprve nezbytné reformovat důchodový a zdravotní systém - až poté chce přijít s konkrétním datem přijetí jednotné evropské měny. Do té doby jsou podle něj jakékoliv předpovědi nezodpovědné.

Topolánek odhaduje, že Česko unijní měnu nepřijme ještě ani v roce 2012. "Podle mě je tento rok nereálný," uvedl.

K přijetí eura Česko zavazuje přístupová smlouva. Jeho přijetí ale právě vláda Mirka Topolánka už dříve oddálila kvůli deficitům veřejných financí.

Pět let stačí

Ministerský tým sice nechce říci, kdy se v Česku eurem začne platit, ekonomičtí odborníci a podnikatelé však požadují jasné slovo.

Konflikt je nejlépe vidět na prognóze světových ekonomů, kteří pro agenturu Reuters předpovídali, kdy nové členské státy přejdou na euro.

Češi se dostali do kategorie zemí, které s přípravou příliš nepokročily, do čtyř nebo pěti let však mohou zařídit vše potřebné.

Česká ekonomika je přitom ve srovnání s polskou nebo lotyšskou, které jsou ve stejné kategorii, lépe připravená. V posledních letech plnila Maastrichtská kritéria a také úroveň HDP na hlavu i cen je ze tří zmíněných zemí nejvyšší.

Prognózu však zpochybnil sám premiér Mirek Topolánek, když prohlásil, že dnes není možné stanovit pevný termín přijetí: "Kromě Maastrichtských kritérií musíme vzít v úvahu také otázky míry reálné konvergence české ekonomiky vůči zemím eurozóny, flexibility pracovního trhu, a podobně."

Upozornil tak, že i v roce 2012 bude výkon české ekonomiky proti průměru EU čtyřpětinový, ceny budou zruba na sedmdesáti procentech evropské úrovně.

Pokud by Česká republika přijala euro, tuzemské podniky by ztratily měnovou ochranu. V tvrdé evropské konkurenci by pak nemusely obstát. Zároveň by se české ceny začaly rychleji přibližovat evropským a tím by se zrychlila inflace.

Nejopatrnější v Evropě

Z ekonomů sdílejí podobné obavy víceméně už pouze členové rady České centrální banky, kteří jsou jmenováni odpůrcem společné měny Václavem Klausem.

Podle průzkumu Unie malých a středních podniků si přejí co nejrychlejší přijetí eura tři čtvrtiny podnikatelů. Hlavním důvodem je předpoklad, že české podniky budou lépe konkurovat a že ušetří na převodech z koruny na euro.

"Česko přemýšlí o zavedení eura a jeho riziku nejvíc ze všech evropských zemí. Kdyby přitom stačilo lusknout prsty a všechny koruny by se rázem změnily na eura, žádný vážný ekonomický problém bychom neměli," míní Petr Očko ze společnosti Telefónica.

Tomáš Sedláček z ČSOB odhaduje, že přijetí eura sice nárazově inflaci zvýší, při vstupu v roce 2012 to však bude nejvýš o dvě procenta. "Navíc inflaci velmi pravděpodobně potáhnou vyšší mzdy. To znamená, že se lidem bude dařit lépe," dodává Sedláček.

 

Právě se děje

Další zprávy