Na euro teď zapomeňte, říká Brusel

dkl, reuters
5. 12. 2006 12:24
Brusel - Mezi unijními nováčky jsou propastné rozdíly v připravenosti na euro. Česko je podle EU do roku 2010 bez šance.

Stejně jako Polsko a Maďarsko, i Českou republiku tvrdě kritizuje dnešní zpráva Evropské unie o připravenosti jednotlivých států na přijetí společné měny euro.

Především kvůli velkým rozpočtovým deficitům mohou tyto státy na euro v této dekádě zapomenout. Český schodek v rozpočtu podle komise v příštím roce dosáhne až 4,1 procenta HDP, přitom pro vstup do eurozóny jsou maximem pouhá tři procenta.

Česká republika tak zatím plní pouze dvě ze čtyř základních kritérií. V pořádku je inflace a úrokové sazby. Naopak kursové hledisko a veřejné finance zůstávají problémem.

Foto: Reuters

Dva připravení

Pochvalu si vysloužily Kypr a Malta. Ty jsou prý dokonce těsně před cílem a jsou připraveny vstoupit do klubu států užívajících k placení euro.

Zatímco Česko a okolní státy jsou bržděny rozhazovačnými politiky, malé, rychle rostoucí pobaltské státy Estonsko a Lotyšsko se potýkají s vysokou inflací, která jim i nadále bude zavírat vstupní dveře do měnové unie.

"Přestože cesta k euru se ukazuje složitější, než se mohlo původně zdát, konečná odměna za úspěch stojí za to," říká evropský komisař pro měnové otázky Joaquín Almunia.

"Přijetí eura přináší makroekonomickou stabilitu, která je nutná pro trvalý růst a zaměstnanost. Dobře připravené země se adaptují mnohem lépe, jak ukazují zkušenosti dnešních členů," dodává.

Foto: Aktuálně.cz

Švédsko mezi hodnocenými

Stejné pochvaly i výtky přinesla zpráva Evropské centrální banky, která vytváří svoji vlastní zprávu o připravenosti zemí.

Obě zprávy se věnují osmi z deseti zemí, které přistoupily k unii v roce 2004 a Švédsku. Mimo hledáček zprávy zůstává Slovinsko, jehož občané by euro ve svých peněženkách měli "nalézt" již od ledna příštího roku, a Litva, která již má hodnocení za sebou.

Ale problémem nejsou jen takzvaná maastrichtská kritéria. Jediná estonská centrální banka zatím dokázala prosadit měnové zákony tak, aby kompletně odpovídaly požadavkům EU.

Komise ve své zprávě nehodnotí, jak rychle by státy mohly, nebo měly, přistoupit. V analýze ale odborníci uvádí, že jedině Kypr, případně Malta, jsou připraveny přijmout euro v roce 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy