Nezaměstnanost vyšplhala na 6 %. Firmy propouštějí

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 1. 2009 10:01
Do práce může hned nastoupit 335 tisíc lidí
Nezaměstnaných v Česku stále přibývá.
Nezaměstnaných v Česku stále přibývá. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Míra nezaměstnanosti v České republice vzrostla loni v prosinci na šest procent z listopadových 5,3 procenta.

Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se zvýšil na více než 335 tisíc, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí.

Nezaměstnanost rostla bez výjimky ve všech 77 okresech v Česku. O něco víc, než je na konci roku běžné.

"V prosinci vždy dochází k sezónnímu zvýšení míry nezaměstnanosti. Obvyklé sezónní zvýšení by směřovalo k úrovni 5,7 až 5,8 procenta. Rozdíl mezi touto úrovní a skutečně naměřenými šesti procenty představuje dopad zpomalení ekonomiky na míru nezaměstnanosti," zhodnotil analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Po stálém poklesu po většinu roku 2008 se nezaměstnanost v Česku vrátila na úroveň z prosince 2007. Od listopadu nejvíc poskočilo procento míry nezaměstnanosti na Písecku a Tachovsku, v obou celkem o 26,7 procenta.

Procenta zvedají i prospěšné práce

Na vině však není hromadné propouštění. "Jedna ze zdejších firem sice propustila asi čtyřicítku lidí, ale převážná většina z tří stovek nově registrovaných uchazečů byli sezónní zaměstnanci. Od listopadu sice nezaměstnanost stoupla, ale jsme na stejné úrovni jako před rokem," podotkla ředitelka píseckého úřadu práce Alexandra Zajíčková.

Další lidi do evidence podle ní přidal i končící projekt veřejně prospěšných prací. "Zatímco v minulých letech končily práce v průběhu celého podzimu, letos skončily všechny naráz v listopadu," dodala Zajíčková.

Řada prodniků však v důsledku hospodářské krize řada podniků omezila výrobu a proupouští. I to se samozřejmě ve statistikách projevilo. Vrchlabská společnost Artex, která šije sedadla a potahy pro automobilky, například úplně končí. Ke konci prosince z ní odešlo 31 lidí, dalších 50 skončí v únoru.

Ve stejném okrese s loňským rokem uzavřela své brány i textilka Slezan v Mladých Bukách, propouštěly textilky Dietfurt i Tessitura Monti Cekia. Přesto byla nezaměstnanost na Trutnovsku v prosinci o tři desetiny procenta nižší než před rokem.

V celé České republice omezily výrobu stovky firem, v některých z nich stále ještě běží výpovědní lhůty. Odborníci proto předpovídají další nárůst počtu lidí bez práce. Nejvíce postižené je Mostecko, které má dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost v Česku.

Na tamějším úřadu práce se potýkali s návaly už v prvních dnech nového roku. "V posledním kvartále to není nic neobvyklého. Přispívá k tomu například i fakt, že končí projekty financované z příspěvků aktivní politiky zaměstnanosti, tedy například veřejně prospěšné práce," poznamenal šéf úřadu Oldřich Malý.

"Částečně jde o obvyklý pohyb. Na konci a začátku kalendářního roku nezaměstnaných přibývá, s přicházejícím létem jich naopak ubývá. Zatím jsme se ještě nedostali na úroveň z loňského roku," poznamenal Jiří Dvořák z blanenského úřadu práce.

Blogeři píšící o finanční krizi:

Foto: Aktuálně.cz
Hana Brixi ze Světové banky
Foto: Aktuálně.cz
Profesor Milan Zelený
Foto: Aktuálně.cz
Tomáš Sedláček z ČSOB
Foto: Aktuálně.cz
Analytik Robert Miller
Foto: Aktuálně.cz
Aleš Michl z Raiffeisenbank
Foto: Aktuálně.cz
Bývalý ministr Jiří Rusnok
Foto: Aktuálně.cz
Bývalý ministr Bohuslav Sobotka
 

Právě se děje

Další zprávy