Z Hyundai musí první dělníci. Stovky dalších se bojí

Petra Sasínová
9. 1. 2009 12:05
Do Nošovic jedou manažeři ze Soulu. Budou řešit problém
"Budeme svět dláždit automobily," oznámili Korejci, když v roce 2006 přišli do Nošovic. Svět však o to nestojí, došly peníze
"Budeme svět dláždit automobily," oznámili Korejci, když v roce 2006 přišli do Nošovic. Svět však o to nestojí, došly peníze | Foto: Ondřej Besperát

Nošovice - Automobilku Hyundai začali opouštět první zaměstnanci, které továrna teprve nedávno přijala do své špičkové výrobny aut v Nošovicích.

Lidé dostávají výpovědi jen necelé dva měsíce od slavnostního zahájení výroby v nejmodernějším provozu korejského gigantu v Evropě.

Podle informací Aktuálně.cz už z továrny museli odejít dělníci, kteří byli ve zkušební době a nemají tedy nárok na žádné odstupné. Takových je v automobilce kolem šesti set.

Vedení Hyundai přitom ještě ve středu na tiskové konferenci informovalo, že kvůli nedostatku zakázek sice omezuje výrobu, ale propouštění zatím nechystá.

Také mluvčí firmy Petr Vaněk dnes dopoledne Aktuálně.cz zopakoval, že se nepropouští. "V souvislosti s krizí zatím nepropouštíme, ani jednotlivce," řekl Petr Vaněk.

Zdůraznil, že zatím nepadlo žádné relevantní rozhodnutí o tom, že by automobilka plánovala masové snižování stavu zaměstnanců. Potvrdil ale, že v sobotu přijede do Ostravy vedení Hyundai z Koreje, mimo jiné viceprezident pro plánovaní. Budou krizovou situaci řešit.

Dnes mne propustili, potvrdila žena

"Dnes mne propustili. Byla jsem ve zkušební lhůtě," řekla Aktuálně.cz  ve čtvrtek po své poslední směně v Nošovicích třiačtyřicetiletá Pavla Kryštofová z Frýdku-Místku, která pracuje v Hyundai prostřednictvím firmy Cz-Daebo.

"Pracovala jsem tady dva měsíce, dělala jsem operátora skladu v převodovkárně, dávala jsem nářadí do přihrádek," sdělila žena. "Vedení mi řeklo, že pokud se situace zlepší, zavolají mě zpátky."

Pavla Kryštofová uvedla, že ví o dalších pěti lidech, se kterými automobilka rozvázala smlouvy ve zkušební lhůtě.

Situace v Hyundai je nepřehledná, vedení firmy většinu informací do poslední chvíle utajuje a mezi zaměstnanci se teď spekuluje o tom, jak se vše bude vyvíjet dál.

"Mám informace z vyšších pozic, že příští týden půjdou stovky nováčků, kteří jsou ve zkušební době," uvedl muž z Opavy, který také pracuje v převodovkárně.

Redakce jeho jméno zná, avšak slíbila mu anonymitu, aby neohrozila jeho zaměstnání. I on se totiž o místo bojí. Brzy mu skončí zkušební lhůta a do té doby by mohl být propuštěn bez udání důvodu a bez odstupného.

Ve zkušební lhůtě je kolem šesti set lidí, které automobilka nabírala od října loňského roku na druhou směnu. Ještě v půli prosince vedení společnosti tvrdilo, že světová hospodářská krize se jí netýká.

Před Vánocemi však již manažeři připustili, že odsunou rozjezd druhé směny z původně plánovaného dubna na pozdější termín. A tento týden oznámili, že kvůli velkému poklesu poptávky omezí výrobu z pěti pracovních dnů na čtyři.

Šéfové se ptají: Máte ženu a děti?

Tomu, že se chystá propouštění, nasvědčují i jiné skutečnosti. "Tento týden chodil po lince mistr a ptal se, kdo je ženatý, kdo má děti. Obávám se, že to s tím souvisí," uvedl zaměstnanec Hyundai. I další zaměstnanci tvrdí, že již existují seznamy lidí, kteří mají být propuštěni.

Hyundai sídlí v Průmyslové zóně Nošovice v sousedství dalších firem, které jsou s výrobou automobilky propojeny. A tyto firmy postupují stejně jako Hyundai. "Některým lidem končí zkušební doba, kterou jim neprodloužíme. Jiným zase neobnovíme smlouvu na dobu určitou," prozradil pracovník firmy Dymos zaměstnávající kolem 150 pracovníků.

Ředitel úřadu práce ve Frýdku-Místku Libor Černý uvedl, že konkrétní údaje z firem v Nošovicích nesmí zveřejnit. "Zatím nevíme o masovém propouštění v průmyslové zóně, registrují se u nás jednotlivci, ale to je v rámci fluktuace normální," řekl Černý.

V červnu 2006 přijeli Korejci do Nošovic na ofciální setkání s obyvateli vesnice. Tehdy poprvé zde představili své velkolepé plány. O globální hopodářské krizi tenkrát neměl nikdo ani tušení
V červnu 2006 přijeli Korejci do Nošovic na ofciální setkání s obyvateli vesnice. Tehdy poprvé zde představili své velkolepé plány. O globální hopodářské krizi tenkrát neměl nikdo ani tušení | Foto: Ludvík Hradilek

Omezování výroby řeší úřad práce pouze s firmami, které nemají své odbory, což není případ Hyundai. Šéfa odborů nošovické automobilky se však redakci Aktuálně.cz zatím nepodařilo zastihnout ani na mobilním telefonu.

Údaje frýdecko-místeckého úřadu práce však již hovoří o tom, že krize se začíná projevovat. V okrese Frýdek-Místek bylo k poslednímu prosinci asi 6 800 evidovaných nezaměstnaných a více než 1 400 volných pracovních míst.

Už sedmého ledna je nezaměstnaných téměř 7 600 a počet volných míst klesl na necelých 1 300.

Blogeři Aktuálně.cz píšící o finanční krizi:

Foto: Aktuálně.cz
Hana Brixi ze Světové banky
Foto: Aktuálně.cz
Profesor Milan Zelený
Foto: Aktuálně.cz
Tomáš Sedláček z ČSOB
Foto: Aktuálně.cz
Analytik Robert Miller
Foto: Aktuálně.cz
Aleš Michl z Raiffeisenbank
Foto: Aktuálně.cz
Bývalý ministr Jiří Rusnok
Foto: Aktuálně.cz
Bývalý ministr Bohuslav Sobotka
 

Právě se děje

Další zprávy