České firmy prchají do daňových rájů. Čím dál tím víc

Hana Vorlíčková
16. 5. 2008 0:00
Nejoblíbenější lokality: Seychely a Kypr

Praha - Českých firem, které přesouvají část svého podnikání do daňových rájů, je rok od roku víc. 

Podle aktuálních odhadů Territorial Investments Group, specializující se na přesun podnikání do daňových rájů, je to nyní šest až osm tisíc tuzemských společností.

"Za poslední tři roky se počet takových subjektů zvýšil přibližně o sto procent," říká pro Aktuálně.cz Tomáš Pelikán z Territorial Investments Group. Letos jich podle něj přibude dalších dvacet procent.

Za sluníčkem na Seychely a na Kypr

Největší zájem je o Seychely, Kypr a Holandsko. O posledně jmenovanou zemi však mají zájem především střední a velké firmy, protože založení společnosti je tam ve srovnání například s Kyprem drahé. Mezi další vyhledávané daňové ráje patří Panama, Lucembursko, Britské Panenské ostrovy nebo Belize.

Část svého podnikání přesouvají do daňových rájů především finanční a investiční skupiny, nebo společnosti, které obchodují s asijským zbožím.

Kellner, Komárek, Bakala a ti druzí

Za nižšími daněmi se již odstěhovaly tisíce firem. Mimo Českou republiku přesunul část svého podnikání například finančník Petr Kellner, majoritní vlastník společností PPF. Některé jeho firmy jsou nyní registrované v Holandsku nebo na Kypru.

Do těchto dvou států zamířil i naftař Karel Komárek, majitel KKCG. V Amsterdamu podniká i uhlobaron Zdeněk Bakala.

Na Kypru sídlí i některé společnosti patřící do skupiny Penta Investments. Vyjma nich svůj byznys přes zahraničí kontrolují i firmy Zentiva či AAA Auto.

Na Kaymanských ostrovech má pro změnu sídlo jediný akcionář společnosti Odien, která koncem uplynulého roku koupila cestovní kancelář Čedok.

Stabilní právní prostředí

Zástupci řady společností se však tomu, že přesouvají část svého byznysu do těchto zemí z daňových důvodů, brání.

"Sídla na Kypru, respektive v Holandsku, nejsou z daňových důvodů, jak média často a s oblibou uvádějí. Souvisejí s mezinárodní expanzí skupiny nejen v Evropě, ale i v regionu severní Afriky a Blízkého východu. Kypr, respektive Holandsko jsou zeměmi se stabilním podnikatelským prostředím, pevným právním systémem a vymahatelností práva, skvělými podmínkami pro mezinárodní investice a taky mezivládními smlouvami o ochraně zahraničních investic s většinou zemí celého světa," uvádí například Dan Plovajko, mluvčí Karla Komárka. 

 

Právě se děje

Další zprávy