Česká ekonomika je níž, než se čekalo. Klesla o 2,2 %

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
4. 6. 2013 10:24
Tuzemská ekonomika zůstává v nejdelší recesi, nová čísla ale dávají i pozitivní signál
Foto: Reuters

Praha - Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o 1,1 procenta. Ve zpřesněném odhadu, který je o 0,3 procentního bodu horší než předběžný, to v úterý oznámil Český statistický úřad.

"Doufali jsme v mírnou revizi směrem nahoru, opak však je pravdou. To je jednoznačně zklamání," komentuje výsledek Václav Franče, analytik Raiffeisenbank.

I tak ale Franče nakonec nachází ve výsledcích pozitivní signál. "Jakkoliv to vypadá hrozivě, podle nás dávají výsledky HDP za první čtvrtletí po dlouhé době důvod k optimismu. Nárůst spotřeby domácností navzdory zvýšení DPH interpretujeme jako cyklický obrat české ekonomiky," uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Spotřeba domácností mezičtvrtletně vzrostla o 1,6 procenta, a to navzdory zvýšení DPH, dodal.

Proti prvnímu čtvrtletí roku 2012 se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 2,2 procenta. Ekonomika ČR klesá již šest čtvrtletí v řadě, a zůstává tak v recesi, která je nejdelší za dobu existence ČR.

Předběžný odhad z 15. května signalizoval mezičtvrtletní pokles HDP o 0,8 procenta a meziročně o 1,9 procenta. Již tyto údaje byly výrazně horší, než čekali analytici.

"Aktuální HDP je o 2,9 procenta nižší než ve třetím čtvrtletí 2011, kdy dosáhl svého posledního maxima. Ještě hlubší pokles o 5,6 procenta postihl českou ekonomiku na přelomu let 2008 a 2009, odezněl však během tří čtvrtletí," dodali statistici.

Vývoj HDP podle Českého statistického úřadu negativně ovlivnily daně z produktů, jejichž objem byl nižší meziročně o 2,5 procenta a mezičtvrtletně dokonce o 5,4 procenta.

Pokles byl do značné míry důsledkem předzásobení tabákovými výrobky, neboť mimořádně vysoký výnos z příslušné spotřební daně ve čtvrtém čtvrtletí předznamenal značně podprůměrný příjem v prvním. "Tato anomálie ovlivnila zejména mezičtvrtletní pokles HDP, který by bez jejího započtení byl pouze 0,7 procenta," uvedli statistici.

„Letos očekáváme stagnaci české ekonomiky či nepatrný pokles. Optimističtější odhady zatím kondice největších obchodních partnerů českého hospodářství, Německa a potažmo celé eurozóny, nedovolují," říká Jiří Moser, řídící partner PwC Česká republika.

"Těžko lze v tuto chvíli kvantifikovat dopady povodní. Zkušenosti z roku 2002 naznačují záporný vliv na produkci podniků, a naopak kladný v důsledku obnovy infrastruktury a dalších investic státu, firem i obyvatel,“ dodává Moser.

"Na mezičtvrtletní bázi poklesly zejména investice (o 10,0 %), ale poklesly zejména investice do zásob. Fixní investice naopak vzrostly o 0,4 %. Příjemným překvapením je vývoj spotřeby domácností, která vzrostla o 1,6 %, a to navzdory zvýšení DPH. Čistý export na mezikvartální bázi také přispěl kladně. Suma sumárum, tempo růstu je velmi slabé, ale struktura HDP dobrá," shrnuje výsledek Franče.

 

Právě se děje

Další zprávy