Češi málo chodí do hospod. Šetří i na dalších službách

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
7. 8. 2012 10:00
Snížení tržeb poskytlo téměř všechna odvětví služeb, výjimkou jsou pracovní agentury
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Lipold

Praha - I firmy a občané, kteří podnikají v odvětví služeb, už pocítili, že Češi se snaží šetřit. Tržby za služby v Česku v letošním druhém čtvrtletí totiž meziročně klesly o 1,8 procenta. Přitom ještě v prvním čtvrtletí  rostly o 0,9 procenta.

Ze všech oborů služeb se tržby meziročně zvýšily pouze v administrativních a podpůrných činnostech a dopravě a skladování, uvedl  Český statistický úřad.

Po očištění o vliv pracovních dní se tržby ve službách oproti stejnému období loňského roku snížily o 1,1 procenta, proti prvnímu čtvrtletí byly nižší o 0,3 procenta.

Jen tržby v dopravě a skladování se proti loňskému druhému čtvrtletí zvýšily o 0,4 procenta. Vliv na to měl růst tržeb skladování a vedlejších činností v dopravě a vodní dopravy. Ostatní dopravní odvětví zaznamenala pokles tržeb, například letecká doprava téměř o desetinu a poštovní a kurýrní činnosti o 8,5 procenta.

Do hospod se chodí málo

ubytování, stravování a pohostinství se tržby snížily o 1,7 procenta. Je to zejména kvůli nižším tržbám ve stravování a pohostinství o 4,7 procenta. Češi zkrátka do restaurací a hospod chodí méně než dříve. Naopak ubytovací služby vykázaly tříprocentní růst tržeb.

V informačních a komunikačních činnostech pokračoval pokles tržeb započatý už ve druhém čtvrtletí loňského roku. Nejvíce se meziročně snížily tržby takzvanému filmovému a hudebnímu průmyslu, a to o 9,6 procenta.

Telekomunikační a vydavatelské činnosti vykázaly pokles tržeb o 3,2 procenta, respektive o 3,1 procenta, informačním činnostem se snížily tržby o dvě procenta. Celkový pokles odvětví byl zmírněn vývojem tržeb za tvorbu programů a vysílání (růst o 10,8 procenta) a za činnosti v oblasti informačních technologií, kam patří například programování, správa počítačového vybavení a poradenství v oblasti informačních technologií.

Realitky strádají

Realitním kancelářím a dalším subjektům poskytujícím služby v činnostech v oblasti nemovitostí se tržby snížily o pět procent.

Pokles zaznamenaly i služby v oblasti poradenství pro vedení podniků, méně inkasují právní i účetní firmy, bezpečnostní služby a poskytovatelé operativního leasingu.

Jen tržby v odvětví administrativních a podpůrných činností vzrostly o 1,9 procenta, především díky růstu tržeb pracovních agentur.

 

Právě se děje

Další zprávy