Češi mají v bankách uloženo přes tři biliony korun

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 11. 2012 14:38
Více než polovinu částky vložily domácnosti. Oblíbené jsou hlavně běžné účty

Praha - Objem peněz, které mají Češi v tuzemských bankách uložené, stále roste. Na konci letošního září přesáhl 3 biliony korun.

Meziročně tak došlo k nárůstu o 8,3 procenta, informovala Česká bankovní asociace.

Skutečnost, že klienti vkládají do banky takové množství peněz, podle zástupců asociace svědčí o tom, že českým bankovním domům důvěřují.

"Musíme totiž vzít v potaz, že v řadě evropských zemí jako jsou Řecko, Irsko nebo Kypr naopak vkladů ubývá," komentuje náměstek výkonného ředitele asociace Jan Matoušek.

Vedou běžné účty

Více než polovinu celkové částky, kterou banky spravují, tvoří vklady domácností (56,5 procenta). Občané tak mají v bankách přes 1,7 bilionu korun, což je o 3,3 procenta více než loni.

Ještě rychlejším tempem vzrostl objem depozit nefinančních firem - téměř o sedm procent. Celkově dosáhly 635,6 miliardy korun. Necelých 455 miliard pak připadlo na vládní instituce, 134 miliard na živnostníky a 124 na finanční instituce.

Více než bilion mají Češi uložené na běžných účtech, včetně kontokorentních. V kategorii terminovaných depozit mají absolutně největší podíl krátkodobé vklady do jednoho roku.

Spolu s oblibou běžných účtů čísla tedy vypovídají o tom, že klienti v Česku dávají přednost formám peněz (neboli měnovým agregátům), které jsou likvidní, což znamená, že je lze rychleji použít k platbě.

Jak asociace také připomíná, objem vložených peněz je stále větší než hodnota úvěrů, které si Češi vzali. Poměr úvěrů k vkladům činí 75,6 procenta.


 

Právě se děje

Další zprávy