Češi jdou hledat ropu do Ruska

Dušan Klimeš
26. 2. 2007 11:00
Moskva - Rusko je zemí zaslíbenou pro těžbu ropy i plynu. Svoji šanci cítí i firma KKCG, majitel Moravských naftových dolů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Z toho důvodu dnes otevře svoji pobočku přímo v srdci Ruska, hlavním městě Moskvě. Tam by měl pracovat tým odborníků, který se bude zabývat analýzami investičních příležitostí.

Na obrovském energetickém boomu Ruska se chce firma Karla Komárka podílet až stovkami milionů dolarů. Jeho firma KKCG se již zdaleka nezabývá jen těžkou černého zlata na Moravě.

"Ruská federace je dalším regionem, kde vidíme velký potenciál pro investice zejména v oblasti těžby ropy," říká Karel Komárek.

Moskva volá

Kromě Ruska se jeho společnost již vypravila udat své peníze například do Jemenu či Súdánu.

"Úspěšně podnikat v Ruské federaci není možné z České republiky. Musíte zde mít své lidi, kteří se budou pohybovat a budou v přímém kontaktu s partnery na místním trhu," vysvětluje důvody existence přímé pobočky v Moskvě její ředitelka Larisa Táborská.

Těžba ropy, suroviny, kterou lidé z 97 procent spálí a jen 3 procenta využijí pro chemický průmysl.
Těžba ropy, suroviny, kterou lidé z 97 procent spálí a jen 3 procenta využijí pro chemický průmysl. | Foto: BASF

Ovšem Moravské naftové doly (MND) nechtějí svým potenciálním partnerům nabídnout jen peníze. Přichází na nový trh i se svými zkušenostmi, know-how a moderními technologiemi.

"Máme zájem zejména o investice do již existujícíh komerčních licencí na těžbu ropy. Zajímavé pro nás mohou být i projekty, které jsou z pohledu těžby až tři krát větší, než je naše celkové těžba ropy v České republice," uvádí generální ředitel MND František Komárek.

Méně ropy, vyšší zisk

MND se snaží nalézt zajímavé trhy i proto, že zřejmě klesá jejich produkce v Česku. Podle časopisu Týden totiž loni zaznamenaly pokles těžby o šestnáct procent a vytěžily tak nejméně ropy za posledních pět let.

Přesto se zisk této společnosti bude pohybovat v řádech miliard korun. Vysoké ceny ropy totiž zajistily, že i při "skromné" produkci se firmě finančně dařilo.

V roce 2005 hospodařily MND s čistým ziskem 2,3 miliardy korun.

Prohlédněte si, jak se těží ropa na Moravě

 

Právě se děje

Další zprávy