Ceny opět rostou rychleji. Zdražují hlavně potraviny

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
11. 7. 2012 9:43
Inflace v červnu vystoupala na 3,5 procenta, ukazují čerstvá data ČSÚ

Praha - Inflace se po měsíci opět vrátila k růstu. V červnu 2012 bylo podle údajů Českého statistického úřadu v Česku o 3,5 procenta dráž než ve stejném měsíci před rokem.

Předchozí vývoj přitom nasvědčoval tomu, že po růstu k hranici čtyř procent v prvních třech měsících roku se inflace dostává k hranici tří procent. V květnu její meziroční výše činila 3,2 procenta.

„Zrychlení cenového růstu způsobily zejména ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde se zvýšily ceny zeleniny o 18,5 % (v květnu pokles o 11,2 %), ovoce o 10,4 % (v květnu o 6,7 %), vajec o 60,7 % (v květnu o 57,0 %), drůbeže o 4,5 % (v květnu o 2,2 %), sýrů o 4,5 % (v květnu o 1,5 %)," vyjmenovává statistický úřad.

Oproti květnu pak spotřebitelské ceny v červnu vzrostly o 0,2 procenta. I zde za růstem stojí především potraviny. Nejvýrazněji zdražily brambory, když jejich cena vzrostla o 58,1 procenta. U nich však jde o tradiční skok vyvolaný dodávkou raných brambor na pulty obchodů.

Naopak v červnu výrazně zlevnily banány, když se jejich cena snížila takřka o pětinu (18 %). Růst cen potravin kompenzoval v meziměsíčním srovnání pokles cen pohonných hmot ve výši 2,2 procenta.

„Letošní rok je ve znamení vyššího DPH, které se bude promítat až do začátku zimy. Bez tohoto zásahu by byla inflace více než o jeden procentní bod nižší," říká Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

 

Právě se děje

Další zprávy