Ceny elektřiny pro rok 2012: Zdražení nakonec jen mírné

ČTK ČTK
21. 12. 2011 12:57
Mezi nejlevnější dodavatele patří Amper Market, Europe Easy Energy a Bohemia Energy
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Nakonec jen o necelá dvě procenta by měla příští rok zdražit elektřina v Česku. Podle průzkumu magazínu CenyEnergie bude průměrný nárůst 1,7 procenta a některé domácnosti se dokonce dočkají zlevnění účtů za elektřinu.

Energetický regulační úřad přitom již dříve uvedl, že cena elektřiny by příští rok měla vzrůst v průměru o 3,4 procenta. Podle magazínu CenyEnergie ale dosavadní analýzy pracovaly pouze s ceníky dominantních dodavatelů, zatímco magazín srovnal nabídku všech 17 dodavatelů elektřiny na českém trhu.

Porovnání nových ceníků všech společností, které v tuzemsku nabízejí dodávky elektřiny, ukazuje, že mezi nejlevnější dodavatele pro rok 2012 patří společnosti Amper Market, Europe Easy Energy, Bohemia Energy, ČEZ s produktem eTarif, X Energie, United Energy Trading a Elimon, uvedl magazín.

Při přechodu k jinímu dodavateli lze ušetřit tisíce

Pokud si zákazník špatně vybere svého dodavatele elektřiny, může na tom prodělat až 12  procent, uvádí magazín. Tolik totiž činí rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším dodavatelem.

Právě ty domácnosti, které přejdou k levnějšímu dodavateli, mohou příští rok ušetřit. "Změnou dodavatele elektřiny můžete ušetřit zhruba deset procent, což při vyšší spotřebě činí i několik tisíc korun ročně," uvedl šéfredaktor magazínu Jan Morkes.

Například při roční spotřebě 2500 kWh jde o úsporu 1529 Kč, při spotřebě 24 400 kWh to může být až 8268 Kč, dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy