Budvar prohrál, Američané mohou mít Bud v Evropě

Tomáš Fránek
22. 1. 2013 10:45
Českobudějovický Budvar neuspěl u evropské justice ve sporu s americkým konkurentem
Foto: Budějovický Budvar

Lucemburk - Pivovar Budvar nezabránil svému americkému konkurentovi, společnosti Anheuser-Busch, v užívání značky Bud v Evropě.

Tribunál, druhý nejvyšší soud EU, totiž v úterý zamítl žalobu Budvaru, kterou chtěl zabránit zápisu ochranné známky Bud pro pivo americké společnosti.

Budvar v žalobě uvedl, že značka Bud se podobá jeho vlastním ochranným známkám, požívajících ochrany v Rakousku, a sice Budweiser, Budweiser Budvar a Bud, přičemž to může vést k záměně ve smyslu právních předpisů proti nekalé soutěži.

Smlouvy ze socialismu

Podle Budvaru je užívání označení American Bud pro pivo pocházející z jiného státu než je Česká republika v rozporu s ustanoveními dvoustranné smlouvy uzavřené mezi Rakouskem a bývalou Československou socialistickou republikou v roce 1976.

Podobně jsou podle českobudějovického pivovaru ohrožovány zájmy českého podniku ve Francii, v Itálii a v Portugalsku.

Prodáváte málo

Tribunál ale rozhodl, že zájmy Budvaru ohroženy nejsou. Pivovar totiž nepředložil důkazy, že jeho prodeje jsou ve Francii a Rakousku významné.

"Dokumenty předložené podnikem Budějovický Budvar k prokázání skutečného užívání označení „Bud" v Rakousku ukazují velmi nízké prodeje, jak co se týče objemu, tak co se týče obratu. Nadto, i když český pivovar prodal pivo pod tímto označením v několika městech v Rakousku, prodeje uskutečněné mimo Vídeň představují zanedbatelné objemy," rozhodli soudci.

Podobně je to ve Francii. "Za těchto podmínek Tribunál žaloby podniku Budějovický Budvar zamítl v plném rozsahu," rozhodl soud.

Pivovar AB InBev uvedl, že rozhodnutí soudu potvrdilo jeho právo na registraci známky "Bud" v celé Evropské unii.  "Tento verdikt je zásadní v tom, že rozšíří naši již tak dost silnou globální ochranu známek "Bud" a "Budweiser". Teď budeme mít v zásadě celosvětovou ochranu k těmto známkám," stojí v prohlášení AB InBev.

Americký pivovar, který vlastní pivovarnický koncern InBev, vede s českobudějovickým pivovarem více než sto soudních sporů ve třiceti zemích světa. Budějovický Budvar značku Budweiser nebo Bud registruje ve více než šedesáti státech.

Pivovar v Budějovicích, který němečtí přistěhovalci pojmenovali Budweiser, byl založen v roce 1895. Americký Anheuser-Busch ale zavedl svoji vlastní americkou značku Budweiser v roce 1876. Oba pivovary bojují o značku Budweiser a její různé obměny již více než sto let. Většina sporů ale spadá do nedávných let, kdy Budvar zvýšil export.

Podívejte se na historii pivovaru Budvar

 

Právě se děje

Další zprávy