Klíčový triumf Budvaru. Uspěl v bitvě o Británii

Tomáš Fránek
15. 1. 2013 12:10
Anheuser-Busch chtěl soudní cestou zakázat užívání značky Budweiseru
Foto: Budějovický Budvar

České Budějovice - Budějovický Budvar definitivně uhájil svá práva k ochranné značce Budweiser ve Velké Británii, která je jedním z klíčových trhů..

Nejvyšší soud Spojeného království 8. ledna s konečnou platností zamítl dovolání společnosti Anheuser-Busch Inbev, která požadovala výmaz známky, jejímž vlastníkem je Budějovický Budvar.

Nyní už tedy neexistuje způsob, jak výsledek sporu zvrátit, a kauza je ukončena. ABI, která používá stejnou značku, musí Budvaru uhradit vzniklé náklady.

O tom, že Budějovický Budvar může ve Velké Británii používat název Budweiser, přitom rozhodl už v roce 2011 Soudní dvůr Evropské unie.

Gigant Anheuser-Busch chtěl soudní cestou Budvaru používání této značky v ostrovním království zakázat.

Anheuser-Busch požádal o značku Budweiser v Británii sice jako první, podle Soudního dvora ale britští spotřebitelé jasně vnímají rozdíly mezi oběma značkami, a není proto důvod bránit v jejím užívání Budvaru.

Spory o ochrannou známku Budweiser trvají od roku 1907. Budějovický Budvar je v nich zvláště v posledních letech úspěšný. V letech 2000 - 2011 bylo definitivně ukončeno 124 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budvar vyhrál 88 případů a osm sporů skončilo smírem nebo remízou.

Pod značkou Budweiser nesmí pivovar pivo prodávat třeba v USA, ležák tam proto vozí pod značkou Czechvar.

Podívejte se na historii vaření piva v Budvaru

 

Právě se děje

Další zprávy