Největší obchod roku: Vítězí pivo, za ním Pařížská 26

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
13. 12. 2012 16:43
Deník Insider sestavil žebříček největších českých firemních transakcí roku 2012
Značka Staropramen hrála klíčovou roli při domlouvání globálního obchodu, který se stal největší transakcí roku 2012 s účastí české firmy.
Značka Staropramen hrála klíčovou roli při domlouvání globálního obchodu, který se stal největší transakcí roku 2012 s účastí české firmy. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Největší obchod roku, v němž nějakým způsobem figuruje česká firma, se letos odehrál v pivovarnictví. Je jím převzetí skupiny StarBrev včetně Staropramenu za 67 miliard korun.

Hned těsně za touto transakcí se ale objevuje právě dokončovaný nákup Energetického a průmyslového holdingu na Slovensku. Daniel Křetínský, jeden ze spolumajitelů holdingu sídlícího v Praze v Pařížské ulici, v těchto dnech finišuje s převzetím Slovenského plynárenského priemyslu za zhruba 63 miliard korun.

Žebříček největších českých obchodů roku 2012 sestavil a ve svém čtvrtečním vydání publikoval deník Insider.

Evropská recese letos nepřála velkým firemním fúzím a akvizicím ani v Česku, přesto se na konci chudého roku 2012 zrodil historicky největší nákup tuzemské firmy v cizině, píše Insider v souvislosti se zmiňovanou akcí EPH na Slovensku.

V první dvanáctce největších transakcí podle objemu peněz figurují také dva obří obchody z oboru IT, hned třikrát je zastoupena investiční skupina Penta.

Obchody roku: exkluzivní žebříček včetně cen za transakce. Mikropříběhy byznysmenů, kteří letos opravdu uspěli.

Čtěte v placeném internetovém deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy