Bruselská razie v Česku: Komise vyšetřuje tajnosti J&T

Tomáš Fránek
28. 5. 2010 15:01
Evropská komise prověřuje, zda společnost J netajila při razii některé dokumenty

Brusel/Brno - Razie vyšetřovatelů z Bruselu, kteří loni v listopadu vtrhli do českých energetických firem, má první konkrétní výsledek.

Evropská komise dnes totiž zahájila vyšetřování skupiny J&T kvůli podezření, že lidé z firmy vyšetřovatelům zatajili část jejích dokumentů. Jde o vážný prohřešek, za který může padnout vysoká pokuta.

Incidenty vyšetříme

"Během inspekce v sídlech společností J&T Group a Energetický a průmyslový holding se odehrálo několik incidentů, které se týkaly přístupu k emailovým účtům a k elektronickým záznamům. Tyto incidenty budeme nadále vyšetřovat, a pokud komise zjistí, že tyto společnosti záměrně nebo z nedbalosti odmítly inspektorům předat vyžádaná data a nebo je doručily nekompletní, může udělit pokutu až ve výši jednoho procenta z celkového obratu," uvedla Evropská komise.

"J&T Finance Group si není vědoma žádného pochybení a je připravena spolupracovat s komisí při jejím šetření," reagoval šéf marketingu skupiny Petr Málek.

Evropská komise loni v listopadu zahájila přepadovou kontrolu v kancelářích společností ČEZ a J&T, které podezírá z toho, že se svým nedávným "obchodem desetiletí" na trhu s elektřinou pokusily omezit hospodářskou soutěž.

Při razii vyšetřovatelé zabavovali počítače, kontrolovali i firemní maily, prověřovaly se také mobilní telefony.

Maily a počítače rozhodují

Právě tyto údaje mohou být pro vyšetření počínání firem na trhu rozhodující. Už několikrát se totiž při vyšetřování kartelových dohod v Česku i v zahraničí ukázalo, že právě počítače a mobilní telefony jsou pro nalezení důkazů vůbec nejdůležitější.

Pokutu 300 tisíc korun dostala v minulosti společnost Delta Pekárny, která sebrala vyšetřovatelům některé firemní dokumenty. A to v době, kdy antimonopolní úřad šetřil kartelovou dohodu mezi třemi největšími tuzemskými pekárnami.

V červnu 2008 ze stejného důvodu Evropská komise zahájila vyšetřování farmaceutické společnosti Sanofi-Aventis a v lednu 2008 dokonce udělila energetické společnosti E.ON pokutu 38 milionů eur (zhruba 977 milionů korun), když zjistila, že někdo během inspekce porušil pečeť.

Vyšetřovatelé prověřují podezření Bruselu, že ČEZ a Energetický a průmyslový holding, jehož spoluvlastníkem je finanční skupina J&T, vzájemnými dohodami omezily hospodářskou soutěž. Firmy podezření odmítají.

 

Právě se děje

Další zprávy