Biolíh ze dřeva by nezdražoval jídlo

Petr Havel (spolupracovník redakce)
28. 2. 2008 16:20
V ČR lze vyprodukovat 9 pct. roční spotřeby motorových paliv
Foto: CCS

Praha - Již v průběhu letošního roku hodlá stát uvolnit peníze na podporu výzkumných a vývojových aktivit, které mají vytvořit technologická centra biopaliv druhé generace. Počítá s tím materiál, který se zabývá budoucností biopaliv v ČR a který tento týden schválila vláda.

Právě v biopalivech druhé generace vidí dokument budoucnost.

Kromě menšího zatížení životního prostředí je přitom podle materiálu podstatné, že jsou vyráběna z  nepotravinářské lignocelulosové biomasy, jako je dřevo, těžební zbytky, seno, sláma, rostlinné odpady či rychlerostoucí dřeviny.

"Rovněž z energetického hlediska (bilance energie na vstupu a výstupu celého výrobního a spotřebního řetězce) jsou biopaliva druhé generace mnohem perspektivnější než biopaliva první generace," konstatuje se v materiálu posvěceném vládou.

Foto: CCS
Čtěte více:
Prvně po deseti týdnech sáhnou řidiči hlouběji do kapes

Ceny potravin bez ohrožení

Výroba biolihu z nepotravinářských surovin by přitom vedla podle náměstka ředitele Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáše Douchy k omezení tlaku na zemědělskou půdu využívanou k potravinářské produkci a tedy ke snížení tlaku na růst cen potravin.

"Zdroje ČR jsou schopny vyprodukovat devět procent roční spotřeby motorových paliv využitím poloviny disponibilních zbytků při těžbě lesa, tři procenta cíleným pěstováním rychle rostoucích dřevin, tři procenta pěstováním energetických travin místo a dvě procenta zpracováním rostlinného odpadu," uvádí se v dokumentu. Nic z toho tedy není v přímé konkurenci s plochami, na nichž se pěstuje obilí nebo řepka k potravinářským účelům.

Definice odpadního dřeva

Podle výkonného ředitele nadace dřevo pro život Jana Řezáče je ale otázkou, co si představit pod pojmem odpadní dřevo, které dokument považuje za dominantní surovinu k výrobě biopaliv druhé generace.

"Odpadní dřevo takřka neexistuje, veškerý odpad při zpracování dřeva se využívá na topení, velké pily mají vybudovány významné tepelné jednotky. A zbytek dřevní hmoty, který zbude v lese po těžbách, by se měl nechat na místě, aby se do půdy dostaly potřebné živiny," uvádí Řezáč.

Využití dřevní suroviny k výrobě biopaliv ale vítá. 

"Mohlo by to vést mimo jiné k nárůstu ploch lesů, vlastníci lesů by měli další možnost, jak zhodnotit svůj majetek a omezilo by to současné tlaky na ceny potravin," domnívá se ředitel nadace.

Unie už ví a zná

V rámci EU již v současné době technologie na produkci biopaliv druhé generace existují. V loňském roce byla již například v Německu uvedena do provozu jednotka produkující 15 kt paliva "Sun Diesel" ročně.

"Před dokončením je několik evropských a světových projektů zahrnujících vlastní technologii na konverzi biomasy II. generace na motorová paliva, během 2 - 3 let se očekává jejich komerční nasazení.

Předpokládá se zdokonalování těchto technologií tak, aby cena motorového paliva druhé generace maximálně dosahovala úrovně cen biopaliv první generace, převážně se však očekává docílení nižší ceny," konstatuje se ve vládním materiálu.

Zmiňovaný SunDiesel se v současné době vyrábí za cenu 0,69 euro za litr, přičemž cena by měla klesnout na 0,6 euro/litr. Ostatní výrobci biopaliv druhé generace uvádějí výrobní náklady v rámci pilotních projektů v rozmezí 0,6-0,8 euro/litr.

Státy Unie podporují v současné době biopaliva druhé generace až 80tiprocentním příspěvkem na výzkumné a vývojové projekty. Stejný princip by měla letos přijmout i Česká republika.

 

Právě se děje

Další zprávy